NRK Meny
Normal

– Kunstnerne må få en mye større plass i samfunnet

Under takketalen sa fylkeskulturprisvinner Inger Marie Bakke at hun mener kunstnerne er en ressurs som blir oversett av samfunnet.

Inger Marie Bakke mottar fylkeskulturprisen for Møre og Romsdal

Inger Marie Bakke (til venstre) mottar Møre g Romsdal fylkeskommunes kulturpris for 2016

Foto: Trond Vestre / NRK

Bakke mottok Møre og Romsdal fylkeskommunes kulturpris for 2016 under åpninga av fylkestinget i Molde.

Inger Marie Bakke er kunstnerisk leder for Høstscena, tidligere kalt Ålesund teaterfestival, men har vist et bredt kunstnerisk engasjement.

– Et kunstnerisk prosjekt er et forskningsprosjekt

Inger Marie Bakke

Inger Marie Bakke mottok fylkeskulturprisen.

Foto: Trond Vestre / NRK

Hun mener at kunstnere er en ressurs som bør få en større plass i samfunnet når store utfordringer skal løses.

– Det er på tide å innse hvilken ressurs kunstnerne er, mere enn å henge på veggen eller å oppleve dem på teater. Det er utrolig mange kunstnere som er veldig engasjerte samfunnsborgere. De er ofte utrolig intelligente og oppegående mennesker som tenker utradisjonelt. Det er kjempespennende. Det trenger vi, sier Inger Marie Bakke.

– Et kunstnerisk prosjekt er et forskningsprosjekt. Kunstnere er vant til å jobbe så grundig og så til bunns. det står i motsetning til å smye annet i samfunnet. De tar seg tid til å være forskere. Og det er ikke en teknisk ting de forsker i. De forsker på seg selv.

Miljøpris til Smøla-bedrift

Smøla klekkeri og settefisk AS fikk miljøprisen for 2016 som lederen i regional og næringsutvalget, Runar Vestheim (Nordmørlista) delte ut.

Bedriften på Smøla er en landbasert settefiskbedrift som driver med klekking av yngel og framfôring av settefisk.

Konsernet produserer laks med kjemikaliefri håndtering av lakselus med rensefisk, mekanisk fjerning og ferskvann.

Bærekraftig utvikling

Per Gunnar Kvendseth

Daglig leder i¨Smøla klekkeri og settefisk AS, Per Gunnar Kvendseth

Foto: Trond Vestre / NRK

Begrunnelsen for at Smøla klekkeri og settefisk AS får prisen er at bedriften er et lysende eksempel på bærekraftig næringsutvikling.

– På vegne av de ansatte må jeg si at vi er veldig glad og stolt over å få denne prisen, sa daglig leder Per Gunnar Kvendseth da han mottok prisen mandag.

– Jeg er veldig beæret over begrunnelsen. Jeg har jobbet med bærekraftig oppdrett og utvikling siden 1990 iallefall. Vi prøver å sette alt i system. Det er biogass, mindre utslipp, mindre lakselus, miljøvennlige løsninger med rensefisk og luseskjørt. Når jeg ser argumentasjonen så er vi nok en verdig vinner, sier Kvendseth