Hopp til innhold

Politiet har sendt etterforskere til stedet hvor strømbruddet skjedde

– To personer er i gang med etterforskning på stedet der strømbruddet skjedde, opplyser etterforskningsleder ved Sunnmøre politidistrikt, Sindre Ryssevik.

Operasjonssentralen sunnmøre politidistrikt

Staben ved Sunnmøre politidistrikt.

Foto: Jan Åge Sundnes / NRK

Sindre Ryssevik

Sindre Ryssevik, etterforskningleder ved Sunnmøre politidistrikt.

Foto: Hans-Olav Rise / NRK

Etterforskninglederen vil ikke si hvor det stedet er.

– Av etterforsknings- og beredskapsmessige årsaker har vi besluttet at vi ikke vil gå ut med hvor det stedet er, opplyser etterforskningslederen.

– Situasjonen er fortsatt ikke avklart

Selv om mange har fått igjen mobildekningen, er situasjonen ennå ikke avklart, sier politiet. Telefonene inn til operasjonssentralen virker fremdeles ikke.

– For oss er situasjonen ennå ikke avklart og vi holder alternativ beredskap oppe. Verst er det for publikum som er i nød og ikke får varslet på annen måte, sier Ingmar Farstad.

Hadde ikke summetone

Klokka 05.30 oppdaga politiet at de ikke hadde summetone. De etablerte kontakt med brannetaten og AMK gjennom det interne sambandet. De rutet alarmtelefonen til Sogn og Fjordane, slik at folk som forsøkte å ringe, fikk kontakt der.

– I hele formiddag har vi hatt møte med sivilforsvar, heimevern, kommune, AMK og brann, sier Farstad.

Se opptak fra pressekonferansen her:

Sunnmøre politidistrikt heldt pressekonferanse torsdag klokka 12 om telenett-krisa i Møre og Romsdal.

Bruker aggregat

Det politiet har fått vite er at strømbrudd slo ut telenettet i natt. Det er ennå ikke reparert. Telenettet går på nødaggregat.

– Det har vært utfordrende og vanskelig for oss. Vi er litt overrasket over at vi er så sårbare som vi er, sier Farstad.

Telefonene inn til politiets operasjonssentral virker fortsatt ikke. Så langt politiet kjenner til, er det ikke rapportert om alvorlige hendelser der folk ikke har fått hjelp.

Bekymrer seg trygghetsalarmer

Heller ikke 110-sentralen i Møre og Romsdal er oppe og går ennå på fastlinjenettet. De har rutet om nødtelefonen til Florø.

Deres største bekymring er brukere av trygghetsalarmer.

– Vi har vært i dialog med kommunene og bedt pårørende om å være ekstra oppmerksomme og påpasselige med sine som bruker trygghetsalarm, sier Arne Sigurd Hansen ved 110-sentralen.

Nødetatene vil ha nytt stabsmøte klokka 13.30 I etterkant av hendelsen vil nødetatene evaluere hendelsen. Strømbruddet skjedde i Ålesund og politiet vil undersøke saken og se på om saken skal etterforskes videre.

Alvorlig feil

Det massive strømutfallet i Møre og Romsdal gjorde at 132 basestasjoner ble slått ut. Både nødsamband, fasttelefoner, bredbånd og mobilnettet ble rammet. Ifølge dekningssjef i Telenor oppstod krisen da aggregatet ikke slo inn. Rundt 7000 bredbåndskunder og 5000 telefonabonnenter ble rammet, i tillegg til et ukjent antall mobilabonnenter.

– Det er jo en alvorlig feil, som har gitt oss ganske store utfordringer, sier Odd Veddeng. Han er fagdirektør i Helse Møre og Romsdal.

Har brukt 113

113-nummeret har vært i bruk hele dagen, men Helse Møre og Romsdal har vært bekymret for at folk med ulike mobilabonnement ikke ville komme gjennom. Kommunikasjonssjef i helseforetaket, Trine Kvalheim, forteller at de har oppmodet publikum om å prøve forskjellige telefoner. På Nordmøre og i Romsdal har fasttelefonnettet vært mer stabilt enn på Sunnmøre.

Har hatt patruljer ute

Også ved 110-sentralen i Ålesund var det krise. De hadde noen få linjer som var oppe og gikk, men fryktet at publikum ikke ville klare å nå dem dersom det skulle oppstå en nødssituasjon.

Politiet har hatt 14 patruljer ute, for å være nært folk, siden telefonen ikke virket. De ba folk med tilgang til mobilnettet om å vise hensyn og begrense bruken av telenettet.

I 10-tiden var problemene de fleste steder i ferd med å løse seg.