Hopp til innhold

Mannen har aldri beveget seg raskere

RAUMA (NRK): Bevegelsene i fjellpartiet i Mannen akselerert natt til søndag kraftig og nådde den høyeste hastigheten målt noensinne. – Stor sjanse for at øvre del kan rase, sier sjefgeolog Lars Harald Blikra.

Lars Harald Blikra og Lars Olav Hustad

Sjefgeolog Lars Harald Blikra og ordføreren i Rauma, Lars Olav Hustad, informerte om utviklingene ved Mannen søndag formiddag.

Foto: Sara Lovise Roaldseth / NRK

Klokken 10.00 søndag formiddag inviterte NVE og Rauma kommune til pressekonferanse for å informere om situasjonen ved fjellpartiet Mannen i Rauma.

Hastigheten i det rasutsatte partiet har hatt maksfart på 16 centimeter i døgnet i løpet av natten. Dette er den største hastigheten siden NVE på fredag oppgraderte farenivået til rød som betyr ekstrem fare for ras.

Den økte hastighetene kom litt overraskende på geologene.

– Det er jo derfor vi følger med kontinuerlig fordi det er endel usikkerheter. At hastigheten skulle bli så stor som dette det trodde vi ikke i går kveld, sier sjefsgeolog i NVE Lars Harald Blikra.

Søndag har bevegelsene igjen roet seg litt og er nå nede i 5-6 centimeter i døgnet.

– Det er litt mer enn vi hadde på dagen i går, men det har vært en voldsom økning i hastigheten den siste tiden, spesielt i den øvre delen.

Høyeste hastighet så langt

Lars Harald Blikra

Sjefgeolog Lars Harald Blikra sier at bevegelsene i fjellpartiet Mannen aldri har vært så høye som nå.

Foto: Sara Lovise Roaldseth / NRK

Heller ikke i oktober i fjor, da faregraden var like høy, beveget fjellet seg så fort. Da var den høyeste hastigheten NVE målte på 6–7 centimeter i døgnet.

– Hastigheten som ble målt i natt i den øvre delen er den høyeste vi har hatt siden vi startet målingene i september i fjor, sier Blikra.

Dette skyldes mer nedbør enn forventet. I løpet av det siste døgnet har det vært 33 millimeter nedbør.

– Også i det nedre partiet var det bevegelser opp imot en halv centimeter i døgnet i natt, forteller Blikra.

Usikkerhet knyttet til nedre del

Den øvre delen i fjellet er nå svekket, men på grunn av de store forskjellene mellom øvre og nedre del av partiet, sier NVE at det er stor sannsynlighet for at øvre del kan rase ut uten at resten av partiet går.

Blikra viste frem det de ser av måleinstrumentene

Dersom det kun er høy hastighet i den øvre delen kan skredet bli lite. Men geologene vet ikke hvordan et skred her vil påvirke resten av fjellpartiet.

Foto: Sara Lovise Roaldseth / NRK

– Slik det ser ut nå kan de store bevegelsene i den øvre delen føre til et mindre skred som kan komme som steinsprang. Det vil fremdeles være et stort skred, men det vil ikke være av en så stor størrelse at det vil nå bebyggelse eller togbanen, sier Blikra.

Han anslå at mellom 10.000 og 20.000 kubikkmeter med stein kan gå i det mindre skredet.

Men geologene vet ikke hva som vil skje med resten av partiet når den øvre delen raser.

– Spørsmålet er om dette vil være med på å gjøre fjellmassen under mer ustabil og om det vil utløse et større skred. Vi er usikker på hvor svekket den nedre delen er. Slik vi ser det nå er det i alle fall stor sannsynlighet for at det vil gå et lite skred først, sier Blikra.

Tærer på de evakuerte

Lars Olav Hustad

Ordfører i Rauma. Lars Olav Hustad, sier at et lite skred fra kun den øvre delen kan føre til at innbyggerne må leve lenger i usikkerhet.

Foto: Sara Lovise Roaldseth / NRK

Ordfører i Rauma, Lars Olav Hustad, sier at situasjonen tærer på de evakuerte.

– De evakuerte har fått melding med oss i dag og er informert om bevegelsene i natt. Vi vil kalle dem inn til møte enten i dag eller i morgen. Det er klart at denne konstante usikkerheten tærer på dem, sier han.

Han sier at det er gode nyheter om det er et mindre skred enn ventet som kommer, men er redd periodene med usikkerhet for de involverte vil bli lenger enn så lenge den nedre delen, som også beveger seg, ikke kommer ned.

– Det er gode nyheter at et mindre skred fra den øvre delen ikke vil ramme infrastruktur, hus og jernbane. Men hva som da vil skje i nedre del er jo da veldig usikkert.

Men dersom øvre del går så får jo kanskje geologene flere og bedre svar angående hele fjellet, sier Hustad

Vil at den øvre delen skal rase

Forholdet mellom nedbør og bevegelse i Mannen

Lars Harald Blikra viste søndag frem hvordan bevegelsene har utviklet seg siste døgnet i forhold til nedbøren.

Foto: Sara Lovise Roaldseth / NRK

Sjefgeologen forteller at de håper det vil skje noe i den øvre delen snart.

– Den forstyrrer ganske mye dataene våre for hele fjellpartiet og maskerer noe av bevegelsene i resten av fjellet. Derfor er det en fordel å få vekk dette slik at vi kan få bedre kontroll over resten av området, sier han.

Det er nå mindre nedbør i området, og Blikra kan ikke utelukke at bevegelsene kan bli mindre.

– Det kan roe seg, men vi ser nå at fjellet reagerer på nedbør, så det er mye som kan skje dersom det kommer en ny regnværsperiode. Men vi har også sett at det kan skje mye internt i fjellet også uten nedbør. Det er store bevegelser og et dynamisk og aktivt område, sier han.

"Dagkamera"