Presseforbundet slakter hemmelig helse-møte

Styrene i Helse Midt-Norge og Helse Møre og Romsdal får sterk kritikk av Norsk Presseforbund etter at helsetoppene stengte sykehusmøte for pressen.

Helse Midt-Norge

Styrene i Helse Midt-Norge og Helse Møre og Romsdal møttes onsdag kveld på Gardermoen til et møte som var lukket for pressen. Her fra et tidligere møte i oktober.

Foto: Ivar Lid Riise / NRK

– Rent prinsipielt er dette en helt håpløs saksbehandling. Helseforetakene skal følge helseforetaksloven, sier juridisk rådgiver i Norsk Presseforbund og sekretær for Offentlighetsutvalget, Kristine Foss til Romsdals Budstikke.

Det var Tidens Krav som først meldte om at helsetoppene i det regionale og det lokale helseforetaket var samlet på Gardermoen til møte.

Temaet for treffet var plasseringen av det nye fellessykehuset for Nordmøre og Romsdal.

Saken har vært et stormsenter i fylket i lang tid, og i slutten av desember skal styrene fatte vedtak om sykehuset skal plasseres i Molde, Gjemnes eller i Kristiansund.

– Irrelevant

Kristine Foss

Juridisk rådgiver i Norsk Presseforbund og sekretær for Offentlighetsutvalget, Kristine Foss.

Foto: Gaute Zakariassen / NRK

TK-journalisten som hadde møtt opp fikk ifølge avisen klar beskjed om at møtet var lukket for pressen.

Kommunikasjonsdirektør Tor Harald Haukås i Helse Midt-Norge begrunnet utestengelsen med at dette kun var et saksforberedende møte der de to styrene var invitert.

Det faller ikke i god jord hos Presseforbundets rådgiver.

– Det er irrelevant hva du kaller møtet, det sentrale er hva som skjer der. Det er helt håpløst hvis det er slik at de bare setter et annet navn på møtet for å holde det lukket, sier Foss til RBnett.

Avviser kritikken

Til TK.no avviser styreleder Stein Kinserdal i Helse Møre og Romsdal at de har brutt helseforetaksloven.

Stein Kinserdal - Helse Møre og Romsdal

Styreleder Stein Kinserdal i Helse Møre og Romsdal avviser kritikken, og sier til TK.no at de har opptrådt i tråd med helseforetaksloven.

Foto: Ivar Lid Riise / NRK

Han vektlegger at det ikke ble fattet noen beslutninger på møtet, og sier målet var at begge styrene skulle få likt informasjonsgrunnlag før slike beslutninger snart skal tas.

– Jeg tror, helt i tråd med helseforetaksloven, at det av og til er behov for at styrerepresentantene kan ha møter med en opplærings- og seminarform som er annerledes enn når du er i et åpent møte, sier Kinserdal til TK.no.

Dette er saken

Et nytt fellessykehus for Nordmøre og Romsdal skal bygges innen 2021.

Sykehuset har en prislapp på fire milliarder kroner, og vil enten plasseres på Hjelset i Molde, Astad i Gjemnes eller på Storbakken på Frei.

17. desember skal styret i Helse Møre og Romsdal fatte vedtak om sykehus-plassering.

18. desember er det Helse Midt-Norge sin tur til å gjøre endelig vedtak.

Akuttsykehus Storbakken sykehus

Slik kan det nye fellessykehuset for Nordmøre og Romsdal bli seende ut.

Foto: Norconsult