NRK Meny
Normal

Premieres med smilefjes

Fra 1. januar skal alle norske spisesteder vurderes med smilefjes eller surefjes. Vurderingen fra Mattilsynet skal henges godt synlig for alle gjestene.

Arne Roksvåg

Daglig leder og kokk Arne Roksvåg smiler om kapp med smilefjesene Bryggekanten Brasseriet har fått fra Mattilsynet.

Foto: Roar Halten / NRK

Siden 2007 har Mattilsynet i Kristiansund vurdert hygienen og matsikkerheten ved over 50 serveringssteder på Nordmøre. Dersom serveringsstedet får servert et stort smilefjes betyr det at Mattilsynet ikke har noen merknader. Men til mer avtagende smil et serveringssted har, til flere avvik har det.

Smilefjes-ordningen har vært så effektiv at Mattilsynet vil prøve det over hele landet.

Legger press på spisestedene

Fra nyttår må alle norske spisesteder finne seg i å henge opp karakteren fra Mattilsynet på synlig plass. Dette gir gjestene informasjon om hygienen på spisestedet.

Rune Lysø

Rune Lysø i Mattilsynet har opplevd smilefjesordningen som svært effektiv.

Foto: Roar Halten / NRK

– Vi mener spisestedene har fått bedre resultat på det vi kikker mest på ved tilsynene, som renhold, orden og rutine, sier Rune Lysø i Mattilsynet.

Ved at gjestene får se vurderingen, har Mattilsynet opplevd at spisestedene retter opp feilene raskere.

– Det har blant annet blitt satt fartsrekord i å få montert en håndvask. Spisestedene tok seg virkelig sammen og utførte de tiltakene vi etterlyste.

– Det har gjort at vi skjerper oss

Resturanten Bryggekanten Brasseriet i Kristiansund har vært en av resturantene som har vært med på denne ordningen fra starten. Ved inngangen henger et stort smiljefjes som bevis på at resturanten har alt på stell.

Daglig leder og kokk Arne Roksvåg innrømmer at smilefjesordningen har fått dem til å skjerpe deg.

– Vi får stempelet på veggen slik at alle gjestene ser hvordan hygienen på kjøkkenet er. Vi har helt klart blitt bedre etter dette.

Bryggekanten Brasseriet

Restauranten Bryggekanten Brasseriet i Kristiansund.

Foto: Roar Halten / NRK

Som kokk må han hele tiden ha fokus på hygiene og prosedyrer på kjøkkenet, for han vet aldri når Mattilsynet dukker opp. Nå når også gjestene får bedre innsyn i hva Mattilsynet finner på kjøkkenet, håper han at hele bransjen kan bli bedre.

– Forhåpentligvis blir de useriøse mer seriøse. Jeg har helt klart tro på at alle kommer til å forbedre seg når de får en synlig karakter på veggen, sier Roksvåg.

Godtar smilefjesene

Noen garanti for maten ligger ikke inne i vurderingenfra Mattilsynet, men det skal i alle fall vise hvor det er trygt å spise.

Rune Lysø i Mattilsynet sier at de aller fleste godtar at smilefjesene blir hengt opp.

– Jeg har i alle fall ikke opplevd at noen nekter å henge det opp, selv om de var uenige i det vi kom fram til.