Normal

Poteten kom seint - men godt

Høstferien eller potetferien, som den opprinnelig heter, er brukt til å få de siste potetene opp av jorda i Sunndalen. Og potetavlingene ser bra ut.

Potethøsting på Hoven i Sunndalen og intrervju med bonde Lars Gunnar Kristiansen og kårkall Odd Kristiansen

I Sunndalen på Nordmøre har potethøsterne vært i full sving hele den fine høstferieuka og bare tre av potetbøndene har fortsatt ei siste økt ut på åkrene, så er jobben gjort for i år.

Bonde Lars Gunnar Kristiansen på Hoven i Sunndal har god hjelp av ungguttene Bjørn Harald og Lars Kristian. De bruker mye av høstferien til å hjelpe onkel med å få de siste potetene opp av jorda.

Potethøsting i Sunndalen

Tre potetbønder har fortsatt potet i jorda, men straks er alt høstet.

Foto: Gunnar Sandvik/NRK

– Været er kjempebra så det er ingenting å klage på, sier Kristiansen som får ei god avling trass i den kalde og våte sommeren. Han kunne tenkt seg ei litt større avling, men kvaliteten på potetene er fin, så da er han fornøyd.

August berga en dårlig sommer

Bonde Lars Gunnar Kristiansen

Etter en tragisk sommer har likevel bonde Lars Gunnar Kristiansen grunn til å være fornøyd.

Foto: Gunnar Sandvik/NRK

– En tragisk sommer var det og derfor kom vi seint i gang og fikk ikke så store avlinger som vi hadde tenkt, sier potetbonden. Knollsettinga var liten - spesielt på potetsorten Asterix.

Men august var kjempebra med varme og tørt vær og det berga avlingene til Kristiansen og de andre bøndene som har satsa på potet i Sunndalen.

Potetene sorteres

Flittige hender sorterer ut dårlige poteter

Foto: Gunnar Sandvik/NRK