Positiv til endringer i knutepunkordningen

Moldejazz har fortvilt over endringene i knutepunktordningen, men Nynorsk kultursentrum er positiv til endringene. Det er likevel mye de er misfornøyd med i statsbudsjettet.

Ottar grepstad

STATSBUDSJETTET: Direktør i Nynorsk kultursentrum, Ottar Grepstad, er positiv til endringene i knutepunktordningen.

Foto: Privat

Nynorsk kultursentrum i Ørsta, som driver både Dei nynorske festspela og Ulvik poesifestival, aner en åpning for bedre rammevilkår med det nye statsbudsjettet.

De mener at knutepunktordningen har fungert dårlig.

– Den nye ordningen må være åpen for alle, slik at de beste og viktigste festivalene får støtte, uavhengig av hvem som driver de og om de tidligere var knutepunktfestival, sier direktør i Nynorsk kultursentrum, Ottar Grepstad.

– Vi er enige med regjeringen i at kvalitet må være avgjørende, legger han til.

Moldejazz mister støtte

Bare Festspillene i Bergen og Festspillene i Nord-Norge vil fremdeles få tildelt støtte gjennom å være knutepunktfestival.

Gjennom 20 år har Moldejazz hatt knutepunktstatus og Moldes ordfører, Torgeir Dahl, har tidligere uttalt at han er skuffet over at kun to festivaler fortsatt vil få den støtten.

– Det skuffer meg at man har skilt mellom de to og de øvrige, og at vi da faller ut. Samtidig opplever jeg at det gir oss en mulighet til å faktisk argumentere for hvorfor Moldejazz bør videreføres som knutepunktinstitusjon, så jeg ser muligheten ved at man har beholdt to, sa han til NRK forrige uke.

Mye å utsette på budsjettet

Selv om knutepunktordningen blir endret, er det ikke alt med det nye budsjettet Nynorsk kultursentrum er fornøyd med.

Museet har 18 faste ansatte og ble tidligere i år kåret til Årets museum. I fremlegget til statsbudsjettet for 2016 får de 18,1 millioner kroner, men ifølge en pressemelding de har sendt ut utgjør dette bare 300 000 kroner mer enn i år på grunn av den varslede momsøkningen.

– Vi driver effektivt og får mye ut av lite, men vi trenger friske statlige midler. Vi har hatt sponsoravtaler i 16 år, men merker at næringslivet har fått andre ting å tenke på, sier Grepstad.