Hopp til innhold

Krise for polske jordbærplukkere

Vanligvis er det nesten 750 utenlandske jordbærplukkere i Valldal om sommeren, men på grunn av den dårlige jordbærsesongen vil det i år kun komme 250. For mange sesongarbeidere er dette helt krise.

Karolina Janasz

Karolina Janasz og familien lever resten av året på det de tjener i Norge om sommeren.

Foto: Privat

Valldal Grønt leverer jordbær til blant andre Lerum, Stabburet og Hennig-Olsen is, og er landets største leverandør av industribær.

– Jeg har litt under halvparten av sesongarbeiderne jeg bruker å ha, sier jordbærbonde Arne Sandnes.

Karolina Janasz

Karolina Janasz går på videregående skole hjemme i Polen, men jobber om sommeren som jordbærplukker i Valldal.

Foto: Privat

Til vanlig har han 40 arbeidere på gården om sommeren. I år trenger han kun 19. Han merker at mange, som dermed ikke har kunnet komme, er fortvilet.

– Ja, vi har merket at mange er fortvilet. Alle de som jeg hadde her i fjor ville tilbake i år. Vi fikk påmeldinger allerede i julebrevet, sier Sandnes.

Dårlig jordbærsesong har skylda

Allerede i april måtte Sandnes fortelle sine arbeidere i Polen at mange av dem burde se seg om etter annet arbeid. Det synes han var tungt, for han vet hvor vanskelig det er å finne jobber i Polen.

– I år har jeg måttet prioritere de som har vært hos oss lenge, sier han.

Tjener så mye bedre

Karolina Janasz har også tid til å være turist

Karolina Janasz har også hatt tid til å være litt turist i Norge.

Foto: Privat

En jordbærplukker i Valldalen tjener i gjennomsnitt 15.000 netto på en sesong. Minstelønnen i Polen var i 2012 på om lag 2700 norske kroner i måneden. Mange av jordbærplukkerne er studenter og finansierer studiene sine for et helt år ved å jobbe i Valldal om sommeren. Men Sandnes har også godt voksne jordbærplukkere. Og mange går langt for å komme seg til Norge.

– Jeg har folk som sier opp jobbene, eller søker permisjon fordi de tjener mye bedre på en jordbærsesong her, sier han.

– En av dem som er her i år driver eget mekanisk verksted i Polen. I år har han ansatt andre til å drive verkstedet mens han selv er her og plukker jordbær og hjelper til med forefallende arbeid på gården, sier Sandnes.

Har kun inntekt om sommeren

Mange av sesongarbeiderne er helt avhengig av det de tjener på en sesong i Valldal. Karolina Janasz er 18 år og kommer fra Polen. Der går hun på videregående skole. De siste 8 somrene har hun og familien vært i Valldal for å plukke jordbær.

– Det er veldig viktig for oss å få komme hit og plukke jordbær. Foreldrene mine har ikke jobb hjemme i Polen og inntekten fra jordbærplukking i Valldalen er det vi lever på resten av året, sier Janasz.

Karolina er her kun to måneder, mens familien hennes er her mye lenger.

Trives i Valldal

På gården hvor de jobber har bonden eget hus for de og Janasz trives med å komme til Norge.

– Jeg har mange venner her som jeg møter igjen når jeg kommer hit, sier hun.

Zbigniew Janasz

Hele familien plukker jordbær, også pappa til Karolina, Zbigniew Janasz.

Foto: Privat

Familien har en liten gård hjemme i Polen som tanter og onkler passer på mens resten av familien er i Norge, men den tjener de ikke penger på, den er bare for å spe på med mat til dem selv.

Føler ansvar for sesongarbeiderne

Sandnes synes det er tungt at han ikke kan ha like mange på gården som han pleier.

– Vi som arbeidsgiver føler et ansvar for de. Men når det er dårlig sesong så kan vi ikke ta inn alle. Da prøver vi å ikke ta flere enn at de som kommer kan tjene mest mulig, sier han.

Med 70 prosent skade på sine avlinger kan han rett og slett ikke ta inn flere enn 19.

– Det er mange som ikke får komme. Det er trist, sier Arne Sandnes.

Valldal Grønt har om lag 40 aktive produsenter, og står for omtrent 50 prosent av den delen av norskproduserte jordbær som går til matvareindustrien i Norge.

Jordbærsesongen ellers i landet har vært langt bedre enn på Vestlandet.