Politimesteren: – Vi prøver å være så profesjonelle som vi kan

Kvinnen som anmeldte ordføreren i Kristiansund sier hun har ingen tillit til politiet. – Vi mener vi gjør jobben vår på en god måte, sier politimesteren om kritikken.

Politimester i Nordmøre og Romsdal Arnstein Nilssen

Politimester i Nordmøre og Romsdal politidistrikt, Arnstein Nilssen, sier det ikke er spesielt at politiet og statsadvokaten ser ulike på sakene.

Foto: Lena Høyberg / NRK

Onsdag ble det kjent at ordfører i Kristiansund, Per Kristian Øyen (Ap), er bøtelagt for seksuelt krenkende adferd i 2013 mot en kvinne som han har nær relasjon til. Øyen har vedtatt et forelegg, men erkjenner ikke straffskyld.

Saken ble anmeldt på vegne av kvinnen og en annen kvinne i nær relasjon til vedkommende.

– Det har vært en tøff tid, og det er også fortsatt. Vi har kjempet en umulig kamp, sier kvinnen, til NRK.

Det var VG som først intervjuet kvinnen.

– Ingen tillit til politiet

Ifølge kvinnen følte de det nesten som om saken var henlagt av politiet før de kom inn i avhørsrommet.

– Politiet har vært redd for å ta i denne saken. Det er vanskelig å ta opp kampen mot ordføreren i byen. Vi er veldig glad for at statsadvokaten har trodd på oss, men føler likevel at Per Kristian Øyen har sluppet billig unna, sier kvinnen.

Politimester i Nordmøre og Romsdal politidistrikt er ikke enig i kritikken.

– Vi prøver å være så profesjonelle som vi kan, og det mener jeg vi har vært i denne saka også. Vi mener vi gjør jobben vår på en god måte, sier han til NRK.

Per Kristian Øyen

Per Kristian Øyen (Ap) har vedtatt forelegget, men erkjenner ikke straffskyld. Han har ikke svart på NRKs henvendelser.

Foto: Trond Vestre / NRK

Kvinnen som har anmeldt saken sier hun ikke lenger har noe tillit til politiet.

Øyen er sykemeldt frem til utgangen av mai. Verken han eller hans advokat Berit Reiss-Andersen ønsker å uttale seg til NRK i dag, men Reiss-Andersen sa onsdag at Øyen vedtok forelegget for å sette en strek.

– Forelegget er kun vedtatt fordi en behandling i rettssalen ville være en belastning for ham og hans familie.

Henla saken

Det er ett år siden saken ble anmeldt. Deretter ble den henlagt, men så påklaget av pårørende sommeren 2014. I begrunnelsen står det blant annet at pårørende mener det er manglende etterforskning og at det ikke er gjennomført nok avhør.

Ifølge Nilssen var det forhold i anmeldelsen som var foreldet, noe som gjorde at de ikke følte det var grunn til å starte etterforskning

– Forholdet som Øyen har fått forelegg for ble etterforsket av oss og henlagt, før den ble påklaget og sendt til statsadvokaten.

– Statsadvokaten beordret oss om å ta nye avhør. Vi sendte saken inn på nytt og på det grunnlaget fant statsadvokaten ut at vi skulle utferdiget et forelegg.

– Er det ikke kritikkverdig at statsadvokaten fikk grunn til å gi straff og ikke dere?

– For det første var det kommet frem nye opplysninger. Men selv om bevisvurderingen er annerledes i politiet og hos statsadvokaten, så er ikke det så spesielt. Det skjer også i domstolen.

Nilssen vil ikke utdype hvilke opplysninger det er snakk om. Ifølge politimesteren etterforsker de ikke ordfører Øyen utover dette.

Politiet i Kristiansund får kritikk for at dei la vekk dei første skuldingane mot ordførar Per Kristian Øyen. Politimeister Arnstein Nilssen meiner at dei har handtert saka profesjonelt, og at det var nye opplysningar som førte til at statsadvoktaten skreiv ut førelegg for seksuelle krenkingar.