NRK Meny
Normal

Politimann funnet skyldig i simpelt tyveri

Politimannen som i Sunnmøre tingrett har vært tiltalt for å ha stjålet en beslaglagt PC, er funnet skyldig i tyveri.

Garasje politi

I denne garasjen ved Sunnmøre politidistrikt hentet den tiltalte ut en PC fra en palle med søppel.

Foto: Øyvind Johan Heggstad / NRK

Sunnmøre tingrett har funnet politimannen, som var tiltalt for å ha stjålet en datamaskin fra politihuset i Ålesund, skyldig i simpelt tyveri.

Politimannen var opprinnelig tiltalt for grovt tyveri.

Mannen var også tiltalt for grov uforstand i tjenesten, men på dette tiltalepunktet ble mannen frifunnet.

Var praksis å ta med hittegods hjem

Politimannen har ikke erkjent straffeskyld for tyveri av datamaskinen da han under rettsaken har forklart at det var vanlig praksis ved politistasjonen at man kunne ta med seg ting som skulle kastes.

Retten mener at det er bevist at politimannen tok det som han trodde var en PC som skulle kastes, og at han trodde at kvalifisert personell hadde sørget for å fjerne alt innhold som ikke burde komme på avveie.

Tingretten har ikke funnet det bevist at PC-en befant seg på beslagsrommet da politimannen tok den med seg hjem. De påpeker i dommen at rutinene for destruksjon av beslaglagt materiale var mangelfulle på politistasjonen.

10.000 kroner i bot

Politimannen er dømt til å betale 10.000 kroner i bot, og 3. 000 kroner i saksomkostninger. Dette er mildere enn aktors påstand som var 45 dagers betinget fengsel og 20. 000 kroner i bot.

Politimannen har vært suspendert fra sin stilling siden 11. oktober 2012, noe som har vært en stor belastning. Retten legger også dette til grunn for straffeutmålingen.

Politimannens forsvarer, Erling Flisnes opplyser til NRK at politimannen vil anke dommen.

PC-en havnet hos tiltalte i Sigrid-saken

Etter at politimannen hadde tatt med seg datamaskinen hjem, oppdaget han at den ikke virket. Han tok da kontakt med mannen som er tiltalt for drap på Sigrid Giskegjerde Schjetne, for å få han til å reparere den.

Les alt om Sigrid-saken her.

Mannen hadde tidligere hjulpet politimannen med dataproblemer. Tiltalte klarte å komme seg inn på datamaskinen, og fant materiale med barnepornografisk innhold. Han tok da kontakt med politimannen som ble sjokkert over innholdet.

Politimannen ba om å få PC-en tilbake, men siden tiltalte var i Oslo kom den ikke tilbake til politimannen. PC-en dukket igjen opp da politiet etterforsket Sigrid-saken.