NRK Meny

Politietterforsking av Svorka

Tirsdag starter politiet etterforskning av Svorka-saken i Surnadal.

Svorka Energi
Foto: NRK

Kilde: NRK

Artikkelen er flere år gammel.

Politiadvokat May Britt Berg sier de har gjort dette på eget initiativ uten å vente på en eventuell anmeldelse fra eierkommunene.

- I første rekke er det direktøren og styreleder vi er interessert i å snakke mer med, sier Berg.

Leide ut hytta

Bakgrunnen for hele saken er at det var inngått en avtale med administrerende direktør Ove Skrøvseth om at kraftselskapet leide Skrøvseths private hytte. Leien ble delvis betalt gjennom en faktura for arbeid på hytta, utført av et byggfirma, der styreformann Rolf Maridal hadde eierinteresser.

Har ikke anmeldt saken

Etterforskningen starter uten at kommunene som eier Svorka Energi har meldt saken til politiet. Eierkommunene stiller seg likevel positive til at saken nå blir etterforsket, sier ordfører i Surnadal, Mons Otnes.

- Eierne på Indre Nordmøre, Surnadal, Rindal og Halsa møttes og

Mons Otnes
Foto: Alf-Jørgen Tyssing / NRK

diskuterte dette. Og vi mener det er positivt at politiet starter etterforskning slik at vi kommer til bunns i saken og forhåpentligvis kommer til bunns i saken.

Trekte seg

I september og oktober trekte både styreleder og administrerende direktør seg fra Svorka Energi etter at det hadde blitt lagt frem en revisjonsrapport som kritiserte utbetalinger til administrerende direktør.

Håper på svar

Surnadal kommune er største eier i Svorka Energi med en aksjepost på 41 prosent. Kommunene Halsa og Rindal eier 17 prosent hver, mens fylket er inne på eiersiden med 25 prosent.

Nå vil etterforskningen vise om det har skjedd noe ulovlig.

- Det er ingen som er siktet i saken, og ingen som er tiltalt i saken. Vi har bare funnet at vilkårene etter straffeprosessloven om å starte etterforskning er til stede i saken, sier May Britt Berg.

Siste video/lyd

Mange geitebønder i landet vil ha den elektriske geiteklaven til Gjemnesbedrifta Nofence. Produksjonen pågår for fullt, men geiteklaven er enno ikkje godkjend. Gründerbedrifta treng beitesesongen 2017 for å gi Mattilsynet dokumentasjonen dei krev.
Dei fleste har meir enn nok med å SJÅ utfor kanten på den hundre meter høge Zakariasdammen i Tafjorden på Sunnmøre.
Men det finst folk som vil betale for å få seg ein luftig tur. Og frå neste veke av kan dei gjere akkurat dét...
Fiskesperra som skal redde den nasjonale lakseelva Driva, blir slakta av ekspertar på behandling av gyrosmitte. Miljødirektoratet er ansvarleg for prosjektet til seksti millionar kroner. Dei meiner det trengst berre små justeringar.