Hopp til innhold

– Hadde vitnet vært avhørt tidligere, hadde det aldri blitt tatt ut tiltale

Først i retten fikk politiet høre vitneforklaringen som renvaska den tiltalte 22-åringen på flekken. Politiet selv mener at saka aldri skulle ha kommet i retten.

Ålesund politistasjon

FRIKJENT: En 22-åring som var tiltalt for vold, og kunne risikert fengsel, ble frikent i retten etter at politiet fikk høre en viktig vitneforklaring.

Foto: Ivar Lid Riise / NRK

Politiet ble oppfordret til å avhøre vitnet to ganger, men først i retten i forrige uke fikk politiet høre den avgjørende vitneforklaringa som frikjente mannen for vold.

Sent natt til 14. desember i fjor rykka politiet ut til slåssing utenfor et utested i Ålesund sentrum. En mann i begynnelsen av tjueåra ble pågrepet og tatt med til arresten.

Mannen slo til en annen som stod i køa inn til utestedet sammen med han. Politiet avhørte fire vitner, men ikke alle hadde fått med seg alt som skjedde.

Avhørsglipp

Ulstein rettssaken forsvarer Torgeir Hovland Langva

Torgeir Hovland Langva forsvarte 22-åringen som ble frikjent.

Foto: Ivar Lid Riise / NRK

En avgjørende vitneforklaring manglet da saka kom opp for retten i forrige uke. Forsvarer Torgeir Hovland Langva forklarer at kort tid etter hendelsen hadde politiet navnet til vitnet som senere ville få 22-åringen frikjent.

Det politiet ikke visste var at 22-åringen først skal ha blitt skalla i hodet, og at det var derfor han slo tilbake.

– Hvis man hadde etterforska mer hadde tiltale neppe blitt tatt ut. Vitnet var svært avgjørende for utfallet av saken, sier Langva.

Han forteller at 22-åringen selv ringte til kriminalvakta dagen etter hendelsen og oppga navnet til vitnet. Og i oktober i år bad forsvareren selv om at mannen skulle stevnes som vitne.

Langva tror kapasitet i politiet kan være grunnen til glippen.

– Noen ganger er det ikke nok tid til avhør, og vitner skal uansett forklare seg i retten. Men hadde dette vitnet blitt kontakta i fjor hadde denne saka ikke havna i retten, sier han.

Aktor og forsvarer bad om frifinnelse

Da mannen endelig fikk forklare seg i retten førte det til at både aktor og forsvarer ville ha frifinnelse.

Magne Baltzer Grimstvedt Kvalvik, politifullmektig ved Sunnmøre politidistrikt

Magne Baltzer Grimstvedt Kvalvik var aktor i saken. Han sier at de burde ha tatt avhøret tidligere.

Foto: Øyvind Sandnes / NRK

At 22-åringen kan ha blitt slått på forhånd, og blitt provosert til å slå tilbake, gjorde at aktor mente det var riktig å la tvilen komme han til gode.

– De andre vitnene hadde ikke forklart at han ble skallet til like før. Jeg kan ikke svare på hvorfor det siste vitnet ikke ble avhørt tidligere. Politiet fikk to oppfordringer til å avhøre dette vitnet før rettssaken kom opp. Det er dumt at det ikke ble gjort, sier politifullmektig Magne Baltzer Grimstvedt Kvalvik.

Aktoren innrømmer at hvis politiet hadde tatt avhøret hadde de sluppet å avholde rettssaken.

– Vi burde gjort det. Det er kjedelig å komme i retten og for første gang høre et sentralt vitne, sier han.