Politiet tror den savnede selv fabrikkerte bevis

En ungarsk mann (37) som ble meldt savnet i Molde er nå siktet for uriktig anklage. Politiet ber no om at mannen blir utlevert fra Frankrike.

Storgata i Molde

Da ungareren ble meldt savnet var han sist sett i Storgata i Molde.

Foto: Eirik Haukenes / NRK

Mannen ble meldt savnet mandag 25. juni etter at han ikke møtte på jobb. Den siste observasjonen av mannen var i Molde sentrum natt til lørdag 23. juni. Det ble satt i gang en omfattende leteaksjon etter mannen, som ble funnet i Frankrike etter en uke. Også Kripos ble koblet inn i etterforskningen.

I mellomtiden ble et ektepar i 40-årene pågrepet og siktet for frihetsberøvelse eller medvirkning til dette. Dette skjedde på bakgrunn av funn som ble gjort i forbindelse med etterforskningen.

Siktet for uriktig anklage

Etter at mannen ble funnet i Frankrike har etterforskingen pågått for fullt. Politiet mener nå at det er skjellig grunn til mistanke at ungareren selv har fabrikkert bevis i saken for å pådra ekteparet straffansvar.

Knut Meek Corneliussen

Politiinspektør Knut Meek Corneliussen sier de vil ha utlevert ungareren.

Foto: Eirik Haukenes / NRK

– Han er siktet for uriktige anklager, sier politiinspektør Knut Meek Corneliussen.

Corneliussen er fremdeles noe tilbakeholden med ytterligere opplysninger og vil ikke si noe konkret om hvilke bevis ungareren har fabrikkert, og hvorfor han har gjort det.

– Vi har flere teorier på hvorfor han har gjort dette. Det gjenstår fortsatt en del etterforsking, så vi vil ikke konkludere på dette tidspunktet. Vi har blant annet ikke fått avhørt mannen. I mellomtiden er vi tilbakeholdne med å gi opplysninger, sier han.

Begjæres utlevert

Den 37 år gamle mannen sitter nå i forvaring i Frankrike og blir begjært utlevert til Norge.

– Det er en diplomatisk prosess som må skje fremover mellom Norge og Frankrike. Vårt mål er å få han utlevert til Norge, sier Corneliussen.

Tidligere savnet mann

Den ungarske mannen ble sist sett i Molde natt til 25. juni. Nesten en uke senere dukket han opp i Frankrike.

Han forteller videre at de foreløpig ikke har vurdert å avhøre mannen i Frankrike. Politiet kan så langt ikke si noe om hvor lang tid det vil ta å få mannen utlevert.

– Det kommer an på den diplomatiske prosessen og hvordan ungareren stiller seg til spørsmålet om utlevering. Det vil fort kunne ta litt lengre tid om han ikke samtykker.

I mellomtiden blir saken etterforsket videre.

– Vi har fortsatt noen etterforskningsskritt som vi vil følge opp her i Norge. Vi har også sendt noen begjæringer til fransk politi knyttet til etterforskningen, sier politiinspektøren.

Fortsatt status som siktet

Politiet vil foreta en samlet bevisvurdering når den siktede ungareren er avhørt. Det kan fortsatt være aktuelt å straffeforfølge mannen.

Advokatene Roy Peder Kulblik og Olav Bowitz

Advokatene til ekteparet Roy Peder Kulblik og Olav Bowitz.

Foto: Eirik Haukenes / NRK

Ekteparet i 40-årene har fremdeles status som siktet i sak for frihetsberøvelse eller medvirkning til frihetsberøvelse. De to har hele tiden nektet straffskyld.

– De vil ha status som siktet inntil vi får kontroll på alle opplysningene i saken, sier Corneliussen.

Kvinna sin advokat, Roy Peder Kulblik, forventer nå at siktelsen blir henlagt innen kort tid.

– Hun har hele tiden hevdet at hun ikke har hatt noe med forsvinningen å gjøre, og vi er glad for at politiet nå ser ut til å ha kommet frem til samme konklusjon, sier han.

Åge Gustad er forsvareren til den ungarske mannen (37). Han sier til NRK at han så langt ikke har fått snakket med klienten.

– Jeg har bedt norske politimyndigheter om å formidle kontakt slik at jeg kan snakke med han om det han er siktet for. Jeg vet lite om situasjonen hans i Frankrike og venter på en tilbakemelding, sier Gustad.