Politiet øker sikkerheten under Hareid-rettssaken

I dag – mandag morgen – starter rettssaken etter parteringsdrapet på Hareid. Da må alle som skal overvære rettsbehandlingen sluses inn.

Hareid - drapet - jan hol og johhny veum

Her i lagmannsrettssalen i Ålesund tinghus blir den fem dager lange rettssaken etter parteringsdrapet på Hareid avviklet.

Foto: Ivar Lid Riise / NRK

– Dette er ikke noe vi vanligvis gjør, men det er mange domstoler som velger å øke sikkerheten når politiet anbefaler det, sier administrasjonssjef Kristin Bjørnøy ved Sunnmøre tingrett.

Hun bekrefter at det blir opprettet en sikkerhetsportal der alle som skal inn i rettssalen blir sjekket, men hun avviser at det blir ransaking.

Kommunikasjonssjef Eli Anne Tvergrov ved Sunnmøre politidistrikt vil ikke kommentere hvorfor de anbefaler å øke sikkerheten rundt rettssaken.

Kristin Bjørnøy

Administrasjonssjef Kristin Bjørnøy ved Sunnmøre tingrett sier de øker sikkerheten etter anbefaling fra politiet.

Foto: Brede Røsjø / NRK

Både den tiltalte 23-åringen og avdøde Sami Milhem (20) skal angivelig ha vært involvert i forskjellige rusmiljø, men Tvergrov vil ikke si om det er dette som ligger til grunn for opptrappingen.

– I denne saken ønsker vi bare å ha en slusing av folk som skal inn, og vi ønsker at alt skal gli på en god måte, sier Tvergrov.

– Fornuftig av politiet

NRKs krimkommentator, Olav Rønneberg sier det er fornuftig av politiet å ta forholdsregler når man har parter i retten som er involverte i spesielle miljø.

– Man frykter kanskje represalier, så jeg skjønner godt at de vil være på den sikre siden. Det er nok mer uvanlig ute i landet enn i Oslo at man kjører slike sikkerhetsrutiner, sier Rønneberg.

Ikke like stor som Aksla-rettssaken

Uansett blir det nok behov for et skikkelig opplegg. 25 journalister har meldt sin ankomst til rettssaken, i tillegg til rettens aktører og eventuelle tilskuere.

Avsperringsteip utanfor huset i Hareid der ein mann vart drepen 8. august

Her i huset på Bigset i Hareid kommune ble tjue år gamle Sami Milhem drept 8. august i fjor.

Foto: Ivar Lid Riise / NRK

Interessen er ikke like stor som under fjorårets Aksla-rettssak, da hele 60 journalister møtte opp.

Kristin Bjørnøy sier likevel det blir utfordrende å avvikle en slike rettssak av stort format.

Grusom karakter

Parteringsdrapet på Hareid var av svært grusom karakter. 23-åringen er tiltalt for overlagt drap under særdeles skjerpende omstendigheter, og likskjending. Strafferammen er 21 år.

Sunnmøre tingrett har satt av fem dager til rettssaken, og den kan du følge i alle NRKs kanaler.