NRK Meny
Normal

Politiet: Anjas DNA på øretelefoner funnet på kjøkkenbordet hos tiltalte

SUNNMØRE TINGRETT (NRK): I retten kan politiet fortelle at de fant øreplugger til en mobiltelefon i leiligheten til tiltalte etter at han ble pågrepet. På pluggene var Anja Weløy Aarseths DNA.

Aksla rettssak-aktor og forsvarer

TEKNISKE SPOR: Aktor Ingvild Thorn Nordheim hadde fått inn politivitnet Kurt Kim Stige som fortalte om de tekniske sporene de hadde analysert, og funnet av øretelefonene.

Foto: Ivar Lid Riise / NRK

I retten torsdag får aktørene høre om politiets undersøkelser av tekniske spor knyttet til åstedet, den døde Anja Weløy Aarseth, den tiltalte mannen etter at han ble pågrepet og hans bosted.

De gjorde flere beslag blant annet i leiligheten til den 24 år gamle mannen.

Anja Weløy Aarseth

FUNNET DØD: Anja Weløy Aarseth ble funnet død på fjellet Aksla i Ålesund den 31. august 2013.

Foto: Privat

– Vi sikret et par øreplugger til mobiltelefon på kjøkkenbordet hos tiltalte, kunne politiførstebetjent Kurt Kim Stige i Sunnmøre politidistrikt fortelle.

Ørepluggene ble undersøkt for om det var spor på dem som kunne si noe om hvem de hadde vært i kontakt med.

Undersøkelsene ga DNA-treff fra Anja Weløy Aarseth, og det tyder på at tiltalte tok med seg ørepluggene hjem etter drapet.

– På de ørepluggene ble det funnet blandingsprofil med hovedbidrag fra fornærmede. Annet bidrag var ikke mulig å fastslå hvem kom fra, sa politivitnet Stige i retten.

FØLG SAKEN: Les fortløpende oppdateringer inne fra rettssalen

Mot slutten av rettsdagen kunne bistandsadvokaten til Anja Weløy Aarseths foreldre bekrefte at de mener det er hennes øreplugger som ble funnet.

– Vi har fått øreproppene vist til foreldrene, og det er nå bekreftet at de er gjenkjent som hennes fordi det var en liten rift i den ene ørepluggen som de husket, sa bistandsadvokat Einar Råen.

Kom på sporet av tiltalte via DNA fra gammel sak

Politiet kunne også fortelle hvordan de klarte knytte den 24 år gamle mannen til voldtekten og drapet på Anja Weløy Aarseth slik at de kunne pågripe ham

Bakgrunnen var funn av DNA på den døde kvinnen fra en mannsperson.

– Det ble sikret en rekke prøver, og allerede onsdag fikk vi svar på at det var treff på DNA på en prøve som passet med tiltalte, sier politiførstebetjenten.

Kort tid etter at det ble funnet en død person på fjellet Aksla gikk politiet ut og startet omfattende innsamling av DNA fra menn i Ålesund som hadde vært i området i tidsrommet fra hun forsvant til hun ble funnet.

Tiltalte ble likevel knyttet til saken fordi han allerede var registrert med DNA fra en tidligere sak.

– Tiltalte var registrert i etterforskningsregisteret der vi kan registrere personer som er mistenkt eller siktet i en sak. Det var i forbindelse med en tidligere sak, sa Stige.

Den tidligere registreringen skjedde i 2012 da mannen ble pågrepet av politiet i Ålesund for et annet forhold.

Magasinet fra åstedet passer i tiltaltes pistol

Tidligere har retten fått høre om et lite magasin av plast merket Glock, og en pistoletterligning som ble funnet i tiltaltes leilighet uten magasin.

Pistoletterligning i Aksla-rettssaken

BESLAG I LEILIGHET: Denne pistoletterligningen ble funnet oppå et skap i tiltaltes leilighet. Torsdag ble den vist fram i retten.

Foto: Øyvind Bye Skille / NRK

I retten torsdag fortalte politivitnet Kurt Kim Stige om hvordan politiet hadde forsøkt å finne ut om de to hørte sammen.

Begge deler ble sendt til Kripos for analyse, og de sendte så en rapport til politiet på Sunnmøre.

– Kripos konkluderte med at magasinet passer til pistolen, men at det også kan passe til andre tilsvarende pistoler. De kan dermed ikke utelukke at det har vært i en annen pistol helt sikkert, sa Stige.

Kvinnen som var på jobb på kiosken Pluto har også fortalt om våpenet hun ble truet med under ransforsøket. Blant annet sa hun da hun vitnet i retten at det hadde en blank gullaktig ring inne i løpet.

Retten fikk derfor torsdag se våpenetterligningen politiet hadde beslaglagt hos tiltalte. Våpenet ble vist både som bilder og det faktiske våpenet ble også sendt rundt mellom forsvarer, dommer og meddommere slik at de selv kunne studere det.

Forsvareren ville også ha svar på hvilke undersøkelser som var gjort for å eventuelt slå helt sikkert fast at magasinet kunne stamme fra pistoletterligningen.

–- Ble det gjort tekniske undersøkelser av spor skapt ved at magasinet er tatt inn og ut av våpenet?
– Det er ikke gjennomført sporundersøkelser der man ser på magasinet og pistolen fordi det er en svært omfattende form for undersøkelse. Vi ville nok gjort det i en sak der det stod og falt på akkurat det funnet, men det gjorde det ikke her, svarte Stige.