Politiet ber Kripos se på Espås-saken med nye øyne

Politimesteren i Møre og Romsdal ber Kripos sin Cold Case-enhet om å gå igjennom Espås-saken på nytt. – Vi har tro på at navnet til gjerningsmannen befinner seg i bevismaterialet vårt, sier Ingar Bøen.

Trude Espås-saken

Politiet bærer bort liket til Trude Espås i Geiranger.

Foto: Hommedal, Marit / NTB scanpix

Trude Espås

Det er 20 år siden Trude Espås ble voldtatt og drept i Geiranger.

Foto: NTB scanpix

Mandag neste uke er det 20 år siden kvinnen fra Orkanger ble voldtatt og drept i utkanten av turistbygda Geiranger på Sunnmøre.

– Drapet på Trude Espås i Geiranger har aldri vært henlagt fra politiets side. Det kommer fortsatt inn nye tips som blir etterforsket. Men dessverre har vi ikke greid å finne gjerningsmannen, sier politimester Ingar Bøen i Møre og Romsdal til Avisa Sør-Trøndelag.

Håp om å finne gjerningsmannen

Ingar Bøen

Politimester Ingar Bøen oppfordrer folk om å ta kontakt med politiet om de har tips i saken.

Foto: Alf-Jørgen Tyssing

Ifølge Bøen er det digitaliseringen av hele det omfattende etterforskningsmaterialet som gjør det mulig for Kripos å kunne etterforske saken med den nye enheten for alvorlige uoppklarte saker.

– Når dette nå er mulig, er det helt naturlig å oppfordre Kripos til å se på vår sak også, sier Bøen til NRK.

Politiet håper nå at Kripos vil se på saken gjennom nye øyner.

– Er det realistisk å ha et håp om at saken kan bli oppklart etter så mange år?

– Ja, hvis ikke hadde vi ikke bedt Kripos om å se på den. Vi har en tro på at navnet til gjerningsmannen befinner seg i bevismaterialet vårt.

Tar alle tips på alvor

Det omfattende etterforskningsarbeidet, som blant annet har omfattet registrering av 5.000 personer som oppholdt seg i Geiranger på drapstidspunktet, avhør av over 3.000 mennesker i 37 land og lagring av 15.000 turistbilder, har ikke ført fram.

– Jeg har fulgt saken i 20 år. Selv om vi er profesjonelle, så gjør det noe med en at en slik sak fremdeles står uoppklart etter så mange år, sier Bøen.

Politiet tar alle tips som kommer inn i saken på største alvor, og Bøen oppfordrer folk til å henvende seg til politiet om de sitter inne med noe.