NRK Meny
Normal

Mange ringer for å kjøpe pingvinegg

Det å drive med pingviner kan være utfordrende. Fredag måtte Atlanterhavsparken sende bort fem pingviner.

NRK følger et pingvinpar som skal bli foreldre for andre gang.

Nå er de to pingvinkyllingene født. Se dem her.

Akvarist Rune Veiseth

Akvarist Rune Veiseth sier at de ofte får spørsmål om å selge pingvinegg.

Foto: Øyvind Berge Sæbjørnsen / NRK

Samtidig som nye klekkes må fem pingviner reise fra Atlanterhavsparken. Alle er født og oppvokst i Ålesund.

Akvarist Rune Veiseth, som er en av de pingvinansvarlige ved akvariet, sier at de flere ganger har fått spørsmål om å selge pingvinegg. Men svaret er alltid nei. Men de er åpne for å sende pingviner over landegrensene gjennom avlsprogram.

Pingviner til Paris

Fem humboltpingviner fløy fredag til Frankrike. De skal bo i en dyrehage et stykke utenfor Paris. Atlanterhavsparken har hatt pingviner siden 2007. De eier ikke pingvinene, men har de på lån gjennom et avlsprogram i EAZA, som er en organisasjon for dyrehager og akvarium i Europa.

Akvaristen forteller at de fikk spørsmål om å sende bort noen og bestemte seg for å gjøre nettopp det slik at de ikke blir for mange.

– Det er veldig arbeidskrevende å ha mange pingviner, og det vil ikke ha noen effekt på antall besøkende om vi har 20 eller 50 pingviner.

Pingviner ved Atlanterhavsparken

Pingviner ved Atlanterhavsparken i Ålesund.

Foto: Rune Veiseth

Reisen startet grytidlig fredag morgen. Pingvinene ble flyttet inn i kasser og lasta om bord et SAS-fly på Vigra lufthavn. Etter en mellomlanding i Oslo satte de kursen mot Paris. Der ventet dyretransport som tok pingvinene den siste veien frem til dyrehagen.

– Turen gikk kjempebra, forteller Rune, som forklarer at det å sende fra seg pingviner er en del av det opplegget som de har begitt seg ut på. Det positive nå er at det klekkes nye kyllinger i rugekassene.

Atlanterhavsparken sender fem pingviner til en dyrehage i Frankrike.

Populære pingviner

Da Atlanterhavsparken fikk pingvinene økte besøkstallet kraftig. Mange tar turen til akvariet på grunn av dette tilbudet. Men Rune forteller at de må være forsiktige slik at bestanden ikke blir for høy.

– Vi kan ikke klekke nye kyllinger for ofte. Før eller senere blir det fullt i dyrehagene, og da kan ikke vi forvente at vi får sendt nye pingviner til andre hjem.

EAZA, som eier rundt 2000 pingviner, har satt i gang en prosess hvor det er snakk om å plassere pingviner ut i naturen igjen. Ifølge Rune kan det ta lang tid før dette kan bli en realitet.

Pingviner på svartebørs

Akvaristen forteller også at mange driver med handel av pingviner på det svarte markedet. Han har flere ganger fått tilbud om å kjøpe egg, men den eneste måten å få pingviner inn i Norge på er gjennom avlsprogrammet i EAZA.

– Forrige gang jeg fikk tilbud om å kjøpe pingviner svart var for noen uker siden. Og jeg tror det er rundt 25 000 pingviner til salgs på det åpne markedet. Men vi takker alltid nei. Det er sikrere og enklere å drive med pingviner innenfor avlsprogrammet, forteller Rune.

For å importere pingviner må man ha spesielle tillatelser fra Miljødirektoratet, og man må være en del av et avlsprogram for å få godkjent søknad.

– Mange ringer også hit for å spørre om de kan kjøpe egg av oss. Men vi sier alltid nei. Vi eier som sagt ikke pingvinene.