NRK Meny
Normal

Pingvinbarna er født

Det er en historisk hendelse for Atlanterhavsparken i Ålesund. To pingvinbarn er født. Og det kan bli 10 nusselige småsjarmører i parken i løpet av noen hektiske vårdager.

Pingvin kylling Atlanterhavsparken

Både mor og far beskytter de små mot nærgående fotografer. Men dette glimtet gav de oss.

Foto: Arild Pettersen / NRK

Vil du være med å gi navn til pingvinene? Klikk inn i saka under og vær med i konkurransen.

De gjorde et forsøk også i fjor. Men da ble det bare luft og kjærlighet. Men i vår ble det egg. Og i dag har de solide parforholdene gitt resultater. To stolte foreldre gav oss et første glimt av to søte, grå nøster.

Pingvin kyllinger Atlanterhavsparken

Pingvinene ble vist fram for et stort pressekorps i dag.

Foto: Arild Pettersen / NRK
Pingvinpar

Mamma og pappa passer godt på.

Foto: Arild Pettersen / NRK
Pingvin reirkasse

I disse reirkassene i pingvinområdet ligger kyllingene i en måned før de kommer ut.

Foto: Arild Pettersen / NRK

- Dette har vi venta på lenge. Vi var usikre på om det skulle bli kyllinger det første året de la egg. Vi var litt nervøse, men nå er beviset på plass. De har både lagt egg og vi har gode resultater av klekkingen, sier Rune Veiseth, akvarist ved Atlanterhavsparken i Ålesund.

Dette kan det bli barn av

Kan være 10 egg

Pingvinmamma og pingvinpappa beskytter eggene og ungene sine. De ansatte ved Atlanterhavsparken har vært forsiktige med å forstyrre pingvinene nå når de ligger i redekassene sine. Ingen vet dermed hvor mange pingvinkyllinger som blir født i løpet av de kommende dagene.

- Vi har sett og talt 5 egg til nå. Men pingvinene legger fra ett til tre egg. Og ut fra antall pingvinpar så kan her være så mye som 10 egg i redene, forteller Veiseth. I løpet av de kommende dagene er det flere egg som blir klekket, sier han.

Pingvinsex utan resultat

Pingvinar heller enn russ

Ligger skjult i reirkassene

Nå er det ikke slik at alle som strømmer til parken umiddelbart får se kyllingene. De vil fortsatt ligge godt beskyttet i reirkassene.

- Nå er det en måneds tid der de vil ligge inne i redene og få stell og mat av foreldrene sine. Men så vil de komme ut av reirkassene og vil nok vise seg fram på bergene her. Så vil det komme en periode der fjærdrakten blir mer og mer vanntett, og da vil de etterhvert oppsøke vann-dammen i pingvinområdet.

Pingvinane lokkar dei lokale

Ni nye pingvinar

Far og mor passer på

Pingvinene lever i livslange parforhold. Og både far og mor tar i et tak nå når familieforøkelsen er på gang.

- Både far og mor passer godt på nå. Vi kan ikke garantere at alle er like flinke, og at alle kyllingene kommer til å leve opp. Men har foreldrene instinktene i orden vil de gi dem nok mat. Men vi skal følge godt med og hjelpe til dersom vi ser en unormal uvikling. Vi blander oss minst mulig, men dersom noen av kyllingene blir forlatt av foreldrene vil vi hjelpe til, sier Veiseth.

Endeleg heime

Januar-rekord for pingvinane

Ålesund får pingvinar

Verdens nordligste pingviner ?

Disse pingvinene hører etter naturen til i Chile og Peru. De inngår i et avlsprogram. Noen av de nyfødte kyllingene kan også komme til å bli satt ut på hjemlige trakter, som en del av avlsprogrammet. Og det skjer da helt på den andre siden av kloden.

- Mest sannsyling er dette de nordligste pingvinene i verden, uten at jeg vil fastslå det helt bombastisk. Og nå er vi stolte. Vi har ventet lenge på dette. Vi kikker mot burene og speider etter nye barn, men uten å forstyrre dem unødig, sier Veiseth.