Nesten ingen ville høre på Hermansen

– Det er ikke så lett å vise støtte til Pegida når en har et militant hylekor her. Jeg tror at ganske mange ser at det kan medføre problemer i vennekretsen, jobben og skolen dersom de fremstår som Pegida-tilhengere. De sier Pegida-Leder Max Hermansen.

Pegida Ålesund

Disse to var ikke Pegida tilhengere, men ønsket å høre hva Pegida-leder Max Hermansen hadde å si.

Foto: Øyvind Johan Heggstad

Tre sympatisører var møtt frem for å høre Pegida-lederen tale i Ålesund. I tillegg hadde en håndfull nysgjerrige funnet veien til Ålesund sentrum for å høre Max Hermansen tale.

På andre siden av gaten hadde partier og organisasjoner venstresiden organisert motdemonstrasjon som samlet i underkant av 200 deltakere.

– Suksess for Pegida

Sos rasisme

Representanter fra SOS Rasisme lagde støy og viste gester mot Max Hermansen under hele talen.

Foto: Øyvind Johan Heggstad

Max Hermansen var godt fornøyd med at så mange hadde møtt opp for å høre han tale, selv om et stort flertall var meningsmotstandere.

Vi har fått sagt det vi vil. Vi mener at det er et stort problem for Norge at vi har 200.000 muslimer her. Det er viktig at vi får en debatt om dette. Vi kan ikke la oss stoppe av dem som vil kneble ytringsfriheten, sier Hermansen.

Langt flere meningsmotstandere enn meningsfeller er her for å lytter til deg?

– Jeg er ikke så sikker på det. Det står en gjeng med høyrøsta folk her og kaller oss Breiviks venner. Det er helt forferdelig, og total mangel på oppførsel mener Pegida-lederen.

Tre som støttet Pegida

Pegida-tilhengere

Arvid Mork (foran) var en av svært få som våget å vise sin støtte til Pegida.

Foto: Øyvind Johan Heggstad

Bare tre personer ønsker å fronte sin støtte til Pegida. En av de er Terje Heggdal

– Jeg synes mye av det Hermansen sier er bra. Det er et problem at kriminaliteten i Norge øker. Det vi driver med nå er ikke bærekraftig, sier Heggdal.

Han er skuffet over at flere av motdemonstrantene ikke ville lytte under talene. Han mener det er helt greit å demonstrere mot Pegida, men at folk må få lov til å snakke.

– Jeg støtter formålet med Pegida. Jeg ønsker at vi skal minimere den muslimske innvandringen til Norge. Jeg er her for å støtte Max Hermansen, sier Arvid Mork.

Viktig å vise motstand

Eva Vinje Aurdal og Tone Hafsås

Eva Vinje Aurdal (t.v.) og Tone Hafsås vendte ryggen til Max Hermansen.

Foto: Øyvind Johan Heggstad

Sondre Stette er leder i Rød Ungdom i Ålesund.

– Jeg er fornøyd med at så mange møter opp og viser sin holdninger mot Pegida. Jeg mener det er viktig må vise at vi ikke aksepterer muslimhets og rasisme og ekstremisme ikke er akseptabelt i Norge. Vi har det så godt her at vi bør dele med andre, sier Stette.

Tone Hafsås i AUF i Ålesund var blant motdemonstrantene. Sammen med representanter for flere parti i Ålesund snudde de ryggen til da Hermansen talte.

– Jeg er her for å vise Hermansen at mange er uenige med han. Vi vil vise at han ikke har støtte her.

Ved siden av AUF-lederen, står Arbeiderpartiets ordførerkandidat i Ålesund, Eva Vinje Aurdal.

– Han skal få ytre seg, men vi er uenige i det han sier. Jeg er mest fornøyd med at så mange møter opp og viser sin motstand mot Pegida. Så er jeg veldig glad for at så få møter opp for å støtte Pegida, sier Aurdal.

Pegida-leder Max Hermansen forklarer dårlig oppslutning i Ålesund med at folk har mistet jobben ved å delta på arrangementene hans.