Tusenvis av pasienter skulker sykehustimen

Nesten ett tusen pasienter per måned møter ikke opp til avtalt time ved sykehusene i Møre og Romsdal.

Molde sjukehus

De første ni månedene i år hadde 8363 pasienter unnlatt å møte til avtalt time ved sykehusene i Møre og Romsdal.

Foto: Gunnar Sandvik / NRK

Det viser tall for 2013 som ble lagt frem for brukerutvalget i Helse Møre og Romsdal i går.

Helseforetaket og brukerutvalget gjør nå felles sak for å få redusert tallene, gjennom å få flere til å møte opp til avtalt time og gjennom å få flere til å avbestille timen dersom de ikke kan møte.

– Et veldig høyt tall

Hanne Søvik

Leder i brukerutvalget, Hanne Søvik, er overrasket over hvor mange som ikke møter opp til avtalt time.

Foto: Trond Vestre / NRK

– Dette er et veldig høyt tall. Dette rammer andre pasienter som står på venteliste, og personalet står der uten å få gjort jobben sin, sier lederen i brukerutvalget, Hanne Søvik.

– Brukerutvalget håper at folk kan være med og dra i lag med oss gjennom å møte til avtalt tid, I alle fall gi beskjed om at du ikke kan møte slik at andre kan få plassen din, sier Søvik.

Både ledelsen og brukerutvalget i Helse Møre og Romsdal er overrasket over de høye tallene som ble lagt på bordet under møtet tirsdag. Dette skaper problemer fordi når en pasient ikke møter opp til avtalt time uten å si ifra på forhånd så går verdifull tid til spille. Den timen kunne vært brukt til en annen pasient.

– Uakseptabelt

Jakob Strand

– Det er uansvarlig å dra til Syden istedenfor å møte opp til avtalt time på sykehuset, mener Jakob Strand.

Foto: Trond Vestre / NRK

De første ni månedene i år hadde 8363 pasienter unnlatt å møte til avtalt time ved sykehusene i Møre og Romsdal.

Dette er uakseptabelt, mener Jakob Strand som representerer Pensjonistforbundet i brukerutvalget i Helse Møre og Romsdal.

– Det er klart at det kan finnes gode grunner for at du ikke kan møte til en time. Men det er ikke disse det handler om, men for eksempel de som prioriterer en Sydentur fremfor en avtalt time på sykehuset. Det er uansvarlig, mener nå jeg da, sier Jakob Strand.

SMS-varsling

Trine Kvalheim og Hanne Søvik

Kommunikasjonsdirektør Trine Kvalheim og leder i brukerutvalget, Hanne Søvik, diskuterer problemene som oppstår når pasientene ikke møter opp til avtalt time.

Foto: Trond Vestre / NRK

Helse Møre og Romsdal har satt i gang tiltak for å få bukt med problemet, sier kommunikasjonsdirektør Trine Kvalheim.

– Vi har satt i gang SMS-varsling, og vi oppfordrer alle som får et tilbud om det om å melde seg på. Du får en SMS i forkant av timen din. Dette er noe vi nå ruller ut i helse helseforetaket, og der vil vi at folk skal takke ja til å bli kontaktet på SMS, sier Kvalheim.