Hopp til innhold

Pasient ble feildiagnostisert

Ei gravid kvinne ble feildiagnostisert ved Sykkylven legesenter. Fylkesmannen slår fast at helsepersonelloven ikke er brutt, men den ene legen har brutt god journalføring.

Sykkylven legesenter

Sykkylven legesenter har ikke brutt personelloven etter at en gravid kvinne ble feildiagnostisert.

Foto: Alf-Jørgen Tyssing / NRK

Det slår Fylkesmannen i Møre og Romsdal fast etter at det ble opprettet tilsynssak mot legesenteret.

Sunnmørsposten omtalte saken i april, og fortalte historien til gravide Dalia som endte i respirator med livstruende blodpropp i hjernen etter at ektemannen ble bedt om å kjøre til sykehuset selv. Dalia hadde vært på legekontoret hele syv ganger, men fikk beskjed om at det bare var "svangerskapsproblemer".

Fylkeslegen slår fast at forsvarlighetskravet i helsepersonelloven ikke er brutt, men en av legene har vurdert pasienten for dårlig. De har ikke funnet tilstrekkelig informasjon om hvilke observasjoner som er gjort av pasienten, forklarer fungerende fylkeslege, Cato Innerdal.

– Det var i en tidlig fase av oppfølgingen av pasienten. Vi har kommet frem til at dette ikke har hatt betydning for utfallet av sykdomsforløpet.

Les også:

Symptomene ble feiltolket

Til Sunnmørsposten fortalte kvinnen at hun følte seg dårlig over lang tid.

– Jeg var kvalm, svimmel, kastet opp og hadde vondt i hele kroppen, spesielt i hodet. Først hadde jeg smerter i siden, så spredte det seg, fortalte hun.

I avslutningsdokumentet kommer det frem at legen selv i ettertid ser at pasientens symptomer og sykdom burde blitt tolket annerledes. Fylkeslegen sier at det er vanlig at dette skjer fra tid til annen.

Cato Innderdal

Fungerende fylkeslege i Møre og Romsdal, Cato Innerdal, slår fast at journalføringen ikke har vært god nok.

Foto: Øyvind Johan Heggstad / NRK

– Det er en del av arbeidet man gjør som fastlege. Det er ikke nødvendigvis avgjørende å for å si om man har gitt avgjørende helsehjelp eller ikke.

I dette tilfellet hadde ikke feildiagnostiseringen noe å si for utfallet, men fylkeslegen fastslår at det kunne fått konsekvenser.

– Vi kan fastslå at konsekvensen av at det at man ikke klarte å diagnostisere tilstand, kunne blitt veldig alvorlig for pasienten, forklarer han.

Burde fått tolk

I dokumentet kommer det frem at det også er kritikkverdig at det ikke er blitt brukt en uavhengig tolk, som er et krav i helsepersonelloven for å sikre god hjelp. Dalia og ektemannen Mohammad Abdulqader kommer opprinnelig fra Palestina, men har bodd i Norge i fire år.

– Når det brukes venner eller familiemedlemmer som tolk er det en risiko for at viktig informasjon forsvinner. I tillegg er det veldig viktig at når man har slike språklige utfordringer, gjerne ved bruk av telefontolk, er det viktig at man tar høyde for dette og er ekstra nøye med innhenting av informasjon, sier Innerdal.

NRK Møre og Romsdal har ikke lykkes med å komme i kontakt med kommunelege i Sykkylven, Sudarshan Bhatia for en kommentar.