NRK Meny
Normal

Partifarge avgjør ikke skoledriften

Vellykket skoledrift i kommunene er ikke avhengig av partifarge.

Video Skulekvalitet i Møre og Romsdal

Skulekvalitet i Møre og Romsdal

En undersøkelse som NRK og Kommunal Rapport har gjort, viser at det er liten sammenheng mellom hvor god kommunen er til å drive skole, og hvilket parti som styrer kommunen.

Hør radiosaken her:

Rindal nest best

I rapporten er kommunene er rangert fra 1 – 6, der seks er det beste.

Klikk i kartet for å se situasjonen i din kommune.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.Høyest score i Møre og Romsdal får høyrestyrte Stordal som ligger på andreplass i landet.

John Ole Aspli

Ordfører i Rindal, John Ole Aspli, gleder seg over at kommunen er nest best i landet på skoledrift.

Foto: Rindal kommune

Arbeiderpartistyrte Rindal ligger på sjuende plass. Ordfører i Rindal, John Ole Aspli, tror det er flere årsaker til det gode resultatet.

– Dette kan komme av langsiktighet, stabile forhold og at Rindal er preget av sterkt samhold om viktige saker. Skole er en viktig område i et lite, lukket samfunn, sier Aspli.

NRK har rangert skoledriften i 430 kommuner i Norge etter avgangskarakter i ungdomsskolen, nasjonale prøver, elever per pc, andel undervisning av ufaglærte, pris og kvalitet på SFO.

Små kommuner på topp

På niendeplass på listen er Ørskog kommune som er styrt av FrP. Felles for de tre beste kommunene fra Møre og Romsdal er at det er nokså små kommuner. Ifølge Aspli er det ikke utelukkende positivt å være en liten kommune.

– Det er noen fordeler med å være en liten kommune, men samtidig er det mange utfordringer med tanke på rekruttering og hente inn kompetanse i et stramt arbeidsmarked, sier Aspli.

Skoledriften ikke er avhengig av partifarge

De fleste kommuner i Møre og Romsdal ligger midt på skalaen.

Eide og Herøy som er styrt av Høyre, og Ulstein og Hareid som har Arbeiderpartiet i flertall, ligger lav på listen.

Undersøkelsen viser at kvaliteten på skoledriften ikke er avhengig av partifarge. Aspli er overrasket over funnene.

– Om man har to vidt forskjellige politiske parti som har fått styrt etter sin egne program og egen politikk over tid, tror jeg nok at man vil se ulik satsing og bruk av offentlige ressurser, sier Aspli.