Fløy Nordens lengste paraglidertur

Pål Tore Sveen fra Rindal skulle bare slå sin egen rekord, men endte opp med å fly Nordens lengste tur med paraglider.

Pål Tore Sveen

REKORD: Ingen har flydd lenger med paraglider i Norden enn Pål Tore Sveen fra Rindal. 45-åringen var i lufta i sju timer og førti minutter.

Foto: Privat

Pål Tore Sveen

KRYSSER GRENSER: Pål Tore Sveen krysset svenskegrensa da han satte ny nordisk rekord i paragliding.

Foto: PRIVAT

– Når man paraglider er det alltid et mål å komme seg lengst mulig, sier Pål Tore Sveen.

Og forrige fredag fløy han lenger enn noen andre i Norden har flydd noen gang. Hans forrige personlige rekord var på 110 kilometer i løpet av 4,5 timer, men denne gangen smadret Sveen både sin egen og alle andres rekord.

Sammen med 12 andre startet han ut fra Skjåk i Gudbrandsdalen, og i ensom majestet landet han alene tre mil over svenskegrensa, hele syv timer og førti minutter etter starttidspunktet. Da hadde Sveen flydd cirka 250 kilometer.

– Kjempebra dag

Paragliding over Rondablikk

HØYTFLYVENDE: Her flyr Sveen i 2800 meters høyde over Rondablikk. Til høyre er Kvam, mens enda lenger fremme er Ringebu.

Foto: Pål Tore Sveen

Den 45 år gamle mannen har holdt på med paragliding i 18 år, men har sjelden opplevd en bedre dag for å drive med sporten.

– Det var en kjempebra dag meteorologisk sett. I Gudbrandsdalen er det bra å paraglide, det er et dalføre uten mye nedbør og med vinder som gir et bra løft, forteller han.

Med snart 20 års erfaring har Sveen mange gode råd til hvordan man bør forberede seg på en lang tur i lufta.

– Man bør spise en fornuftig, energirik frokost, og stoppe å drikke 2–3 timer før man skal fly. I tillegg bør man droppe cola og kaffe. I lufta spiser jeg småmåltid som banan og sjokolade, for man blir ganske utmattet av å konsentrere seg hele tiden, forteller han.

Tenkte ikke på hjemveien

Paraglideren kan komme opp i en maksfart på 65 km/t. Da han landet i skogen på et nedlagt gårdsbruk i Sverige fredag kl. 19.40 hadde han ikke planlagt hvordan han skulle komme seg hjem.

– Tidligere har jeg vært nødt til å tenke på hjemveien også, og bruke vinden til å komme meg hjem. Men nå dro jeg bare dit vinden tok meg, sier Sveen.