NRK Meny
Normal

Pærebrann i Romsdal

For første gang er plantesykdommen pærebrann påvist i Romsdal. Påvisningen i Misund er det nordligste funnet av pærebrann i Norge.

Pærebrann

Plantesykdommen er en bakteriesykdom som gir visning av blader, skudd, grener og blomsterstander i eple og pære og andre vertsplanter i rosefamilien.

Foto: Leif Rune Løland / NRK

Fra før er pærebrann påvist i en rekke kommuner på Sør- og Vestlandet. Påvisningen i Misund er det nordligste funnet av pærebrann i Norge, skriver Mattilsynet i en pressemelding.

I Møre og Romsdal er pærebrann tidligere påvist på Sunnmøre, i Haram, Giske og Ålesund. Alle tidligere funn i Møre og Romsdal er sanert.

Skal kartlegge

Pærebrann (Erwinia amylovora) er en bakteriesykdom som gir visning av blader, skudd, grener og blomsterstander i eple og pære og andre vertsplanter i rosefamilien.

Pærebrann på Bulkemispel

UØNSKET: Planter som har fått pærebrann blir sanert. Her ser du pærebrann på bulkemispel.

Foto: Ørjan Simonsen, Mattilsynet

I Norge har man først og fremst sett store skader hos ulike mispelarter med bulke- og pilemispel som de mest mottakelige plantene. Smitten på Otrøy ble funnet på bulkemispel.

Mattilsynet vil kartlegge omfanget av utbruddet, fjerne planter med smitte og starte en ryddeaksjon for å fjerne bulkemispel og pilemispel i området. Innbyggerne i Misund kommune vil dessuten få et informasjonsskriv i postkassen.