På kurs for å bli gode oppdragere

Stadig flere foreldre går på kurs for å lære å bli gode oppdragere. Staten tilbyr foreldreveiledning i 130 kommuner, og en evaluering som ble lagt fram i dag, viser at tilbakemeldingene er gode.

Barn leker

Lek og morro i Tennfjord barnehage. Også barnehager bruker programmet for å for å lære å bli gode oppdragere.

Foto: Malin Kjellstadli Korsnes / NRK

I barnehagen ber ungene om å få legge seg i vogna, men på hjemmebane kan nettopp legging være en av tinga som er problematisk.

Les også:

Også barnehager bruker programmet og i Tennfjord barnehage har de positive erfaringer. Lill- Therese Hjelm er tobarnsmor og jobber som pedagogisk leder i Tennfjord barnehage.

– Det som ofte kan være vanskelig og som jeg opplever selv som mor, er at man kan kjøre seg fast i et mønster. Dette gjelder særlig med unger rundt 3 år som har fått egen vilje, sier Hjelm.

Hør HELE saken her:

Ingen oppskrift

Hun og flere andre kollegaer har utdannet seg i det statlige foreldreveilednings- programmet ICDP, og for fjerde gang tilbyr barnehagen kurs for foreldrene.

Men de legger ikke fram noen oppskrift på det å være foreldre.

Anniken Eidsvik og Lill- Therese Hjelm

Styrer ved Tennfjord barnehage Anniken Eidsvik og pedagogisk leder Lill- Therese Hjelm.

Foto: Malin Kjellstadli Korsnes / NRK
Astrid Kleppe Flacke

Astrid Kleppe Flacke utdanner veiledere.

Foto: Malin Kjellstadli Korsnes / NRK

– Det er mer det å få fokus på det som fungerer, for det gjør jo det også. Men det er lett å føle seg mislykket når det er travelt.

– Det finnes mange oppskrifter på TV og nå nett, og du har lyst til å være perfekt og ha masse kvalitetstid. Men så er det egentlig hverdagssituasjonene som er kvalitet hvis man klarer å ha fokus på det som fungerer, sier Hjelm.

Positiv respons

Foreldreveiledningsprogrammet startet opp i 1995 og 130 kommuner i landet bruker det. Det er ikke bare ment for foreldre, men for alle som arbeider med unger.

Astrid Kleppe Flacke ved Ålesund familievernkontor, utdanner veiledere og sier at tilbakemeldingene fra deltakere er gode.

– Hvis man skal få en enda bredere og dypere satsning, så er det viktig å ha noen resultat å vise til. Resultatene opplever vi at er veldig gode, sier Kleppe Flacke.