Hopp til innhold

På jakt etter flere bærdyrkere

Stor og økende etterspørsel etter norsk bær til både private og til industrien, gjør at det må rekrutteres flere bærdyrkere, mener Landbruk Nordvest og Valldal Grønt.

Jordbær

Det blir nå tatt tak for å få flere til å starte med dyrking av jordbær og bringebær.

Foto: Solum, Stian Lysberg / NTB scanpix

Flere bør gå i gang med å produsere bær i Møre og Romsdal, mener medlemsorganisasjonen Landbruk Nordvest og selskapet Valldal Grønt.

Det er stor og økende etterspørsel etter norsk bær til både private og til industrien.

Vi har et stort norsk marked som etterspør norske bær. Til og med på sommeren blir det importert bær fra utlandet fordi etterspørselen er så stor og det er liten produksjon i Norge, sier leder i Valldal Grønt, Harald Valle.

– Garantert å få solgt varene

Harald Valle

Valldal er kjent som «jordbærbygda». Harald Valle er daglig leder i Valldal Grønt AS.

Det blir nå tatt tak for å få flere til å starte med dyrking av jordbær og bringebær.

Nærmere 400 eiere av jordeiendommer i nærområdet til jordbærbygda Valldal er nå invitert til informasjonsmøte om bærdyrking de neste to ukene.

– Det er store muligheter for den som satser på dyrking av jordbær og bringebær. Dette er kanskje en av de få bransjene der du omtrent er garantert å få solgt varene dine, bare du setter i gang og produserer, sier Harald Valle.

Prosjektet «Økt bærproduksjon i Møre og Romsdal» dekker Valldalsområdet, Norddal, Eidsdal, Rauma, Måndalen, Vågstranda, Innfjord, Tresfjord, Vestnes, Ørskog, Vaksvik og Stordal. Det første møtet skjer tirsdag 17. februar.

Færre jordbæråkre

Sist sommer måtte Norge importere bær til direktesalg til forbrukerne for 19 millioner kroner. Den delen av bæra som går til saft- og syltetøy-industrien, utgjør norsk bær nå under 20 prosent av behovet.

Produsentene i Valldal står for rundt 50 prosent av den delen av norskproduserte jordbær som går til matvareindustrien i Norge.

Harald Valle stadfester at det er færre jordbæråkere og bringebærfelt nå enn før.

– Vi har sett en fallende utvikling når det gjelder areal og volum. Vi ønsker å kartlegge og forklare muligheten som ligger innenfor det å produsere bær.