Hopp til innhold

Øyvind frykter han må stille seg bakerst i køen

Aktivitetstilbudet Skansen er avgjørende for Øyvind sin hverdag. Nå truer kommunen med å legge det ned. Det skaper usikkerhet.

På gatelaget tar kapteinen Øyvind Overå Hansen inn fotballene etter å trent med laget.
Foto: Frederik Ringnes / NRK

Flere ganger i uken spiller og trener Øyvind Overå Hansen fotball med Skansen aktivitet, det er et lavterskeltilbud som tilbyr aktiviteter på dagtid for personer med psykiske vansker. Nå risikerer Øyvind å miste tilbudet.

Finnes Skansen i morgen? Skal jeg tilbake til psykiatrien og stå i kø og innleggelse? Kanskje jeg blir dårligere? Da blir du veldig redd og skremt.

Han er bekymret for hva som skjer når et tilbud hvor brukerne opplever å få et nettverk, glede og inspirasjon plutselig forsvinner. Han tror dette reiser mange spørsmål hos brukerne.

Man føler seg mindre verdt når man ikke klarer å fungere så godt som man ønsker i samfunnet, sier Øyvind Overå Hansen, kaptein på Gatelaget.

Miljøterapeut i Skansen sier slike nyheter skaper usikkerhet hos gruppen som bruker tilbudet.

– Men det å benytte seg av Skansen er lavterskel, og du kommer som du er, sier Perry Silseth.

For at kommunen skulle spare penger foreslo administrasjonen i midten av juni å kutte i flere lavterskel tilbud som ikke er lovpålagte som Skansen.

Dette er et tilbud som er åpent for alle som ønsker aktivtet i hverdagen. Det brukes av mennesker med både alvorlige diagnoser og de med lett angst og depresjon.

Øyvind Overå Hansen er fast spiller og kaptein på gatelaget i Ålesund.

Øyvind Overå Hansen er fast spiller og kaptein på gatelaget i Ålesund.

Fra vinduet på Skansen aktivitetshus i Ålesund har kokken Morten en god utsikt over fjorden.

Fra vinduet på Skansen aktivitetshus i Ålesund har kokken Morten en god utsikt over fjorden.

På Colorline Stadion er gatelaget igang med treningen idag var det 15 spillere på kunstgresset. Som et samarbeidsprosjekt mellom Aalesund fotballklubb og Ålesund kommune ble Gatelaget startet i 2018.

På Color Line Stadion er gatelaget igang med treningen idag var det 15 spillere på kunstgresset. Som et samarbeidsprosjekt mellom Aalesund fotballklubb og Ålesund kommune ble Gatelaget startet i 2018.

Øyvind Overå Hansen har levert fra seg trenings tøyet til vask etter å trent på Colorline Stadion.

Øyvind Overå Hansen har levert fra seg treningstøyet til vask etter å trent på Color Line Stadion.

Gatelags spiller Leif M. Larsen tar seg en pause etter å trent med gatelaget i Ålesund på Colorline Stadion.

Gatelags spiller Leif M. Larsen tar seg en pause etter å trent med gatelaget i Ålesund på Color Line Stadion.

Fristed på banen

For Øyvind har treningene gitt han bedre psykisk helse.

Fotball er jo nesten livet for min del. Det å trene og være med den flotte gjengen har hatt veldig mye å si.

Øyvind forteller at det var ein psykiater som ba han prøve Skansen.

Som et av 31 gatelag i Norge samarbeider Aalesund fotballklubb og Skansen aktivitetshus tett. Dette har de gjort siden gatelaget ble startet opp i 2018.

– Den første treningen var vi tre spillere, og nå er vi vel godt over 20, forteller kaptein Øyvind som selv brukte Skansen i flere år før gatelaget ble startet.

I Norge er det fotballstiftelsen som er med og finansierer gatelagene. Ett av kravene for finansieringene er at fotballklubbene samarbeider med kommunen for å knytte til seg kompetansen innenfor rus og psykisk helse.

– Vi er først og fremst en fotballklubb, og har et samfunnsengasjement. Men vi har ikke kompetansen som Skansen kommer inn med. Helse er et eget fag, selv om vi har empati og er medmennesker, så mangler vi den kompetansen. Det forteller samfunnsansvarlig i AaFK, Kristin Herje Nørve.

– Hadde vært en katastrofe for brukerne våre

I mai feiret aktivitetshuset Skansen 30 år. Forrige uke var det populære lavterskeltilbudet truet med nedleggelse. Torsdag var det brukermøte på Skansen etter mange spørsmål blant brukerne. Så kom Fremskrittspartiet, Høyre og Ålesundslista med forslag om å fjerne flere av kuttforslagene fra lista.

Saken skal opp i kommunestyret på torsdag, men det å komme på slike lister skaper usikkerhet, noe de rundt 40 daglige brukerne føler på.

Miljøterapeut Perry Silseth i Skansen og samfunnsansvarlige i AaFK Kristin Herje Nørve snakker sammen på Colorline Stadion.

Miljøterapeut Perry Silseth i Skansen og samfunnsansvarlig i AaFK Kristin Herje Nørve snakker sammen på Color Line Stadion.

Foto: Frederik Ringnes / NRK

– Vi har mista stillinger, og har blitt nedskåret tidligere. Men denne gangen følte jeg at det virkelig det var en stor, mørk sky. Det tror jeg brukeren også har kjent på. Jeg har sett enkelte bli dårligere på få dager.

Via kommunikasjonssjef i kommunen svarer assisterende kommunalsjef Torfinn Vingen at korte frister har gjort kommunikasjonen utfordrende. Han sier det ikke er ønskelig at brukere får informasjon gjennom media.