NRK Meny
Normal

VG: Øyen har vedtatt forelegg for seksuelt krenkende handling

Ordføreren i Kristiansund har vedtatt et forelegg for seksuelt krenkende atferd overfor en kvinne han har en nær relasjon til.

Per Kristian Øyen

Ordfører Per Kristian Øyen (Ap) erkjenner ikke straffskyld, men har vedtatt et forelegg for seksuelt krenkende atferd.

Foto: Roar Halten / NRK

VG skriver onsdag ettermiddag av kristiansundsordføreren Per Kristian Øyen (Ap) har vedtatt et forelegg for seksuelt krenkende atferd overfor en kvinne. Etter det avisa kjenner til skal forelegget være på 12 000 kroner.

Politimester i Nordmøre og Romsdal Arnstein Nilssen

Politimester Arnstein Nilssen bekrefter til NRK at en sentral politiker på Nordmøre har vedtatt et forelegg for seksuelt krenkende handling.

Foto: Lena Høyberg / NRK

Øyen har over lengre tid vært under etterforskning av politiet, som bekrefter til NRK at en sentral politiker i Kristiansund er bøtelagt for overtredelse av en bestemmelse i straffeloven i sedelighetskapitlet.

I nær relasjon til kvinnen

Politimesteren i Nordmøre og Romsdal, Arnstein Nilssen, forteller at det gjelder en kvinne Øyen skal ha en nær relasjon til. Den seksuelle handlingen skal ha skjedd sommeren 2013.

Gunhild Lærum

De to kvinnene som har anmeldt ordføreren representeres av bistandsadvokat Gunhild Lærum.

Foto: Kjersti Strømmen / NRK

Ordføreren ble anmeldt i fjor vår, men saken ble henlagt etter to måneder. Politiet fikk da klager på henleggelsen, og startet igjen etterforskningen. Men få måneder senere ble saken henlagt for andre gang.

– Glade for å bli trodd

De to kvinnene som har anmeldt ordføreren representeres av bistandsadvokat Gunhild Lærum. Forelegget omhandler kun en av kvinnene.

– De to kvinnene er svært glade for å bli trodd. Saken har vært etterforsket lenge og henlagt etter bevisets stilling, Lærum.

Nå er henleggelsen gjort om for en konkret hendelse mot en av kvinnene.

– Hvordan har de to kvinnene opplevd tida etter anmeldelsen i fjor?

– Det har vært særdeles vanskelig og det har vært en krevende sak for dem. Dette er en offentlig person som de ikke kan unngå å se i visse sammenhenger, så de er svært glade nå.

Nekter straffskyld

Forsvarer Berit Reiss-Andersen

Øyens forsvarer, Berit Reiss-Andersen.

Foto: Svein Olsson / NRK

Øyens advokat, Berit Reiss Andersen, bekrefter også overfor NRK at kristiansundsordføreren har vedtatt forelegget, men presiserer at Øyen ikke har vedgått straffskyld.

– Han ønsker kun å få satt en strek over saken. Forelegget er kun vedtatt fordi en behandling i rettssalen ville være en belastning for ham og hans familie, forteller Reiss Andersen.

Hun vil ikke kommentere saken ut over dette.