NRK Meny
Normal

Vil slanke overvektige barn

Ålesund kommune arrangerer kurs for familier med 8-9 åringer som er overvektige. Koordinator for prosjektet skulle gjerne startet arbeidet enda tidligere.

Hjertefare for fete barn

Overvekt blant barn har vært et tabubelagt område. Det vil Ålesund kommune ha en slutt på og arrangerer derfor kurs for barn og foreldre.

Foto: Istockphoto

I dag starter Ålesund kommune kurs for familier som har overvektige barn. Tredjeklassinger helt ned i 8 års-alderen skal sammen med sine foreldre lære viktigheten av mosjon og kosthold.

Koordinator for prosjektet i Ålesund kommune mener at det i et folkehelseperspektiv er viktig å forebygge tidlig, i stedenfor å skulle komme inn og reparere på et senere stadie.

Stig Johansen

Stig Johansen er koordinator for prosjektet i Ålesund kommune.

Foto: Sara Lovise Roaldseth / NRK

– Utviklingen er slik at det blir mer og mer stillesitting. Folk sitter stille foran TVen og på nettbrett, og om man venter til ungdom er blitt femten år, så viser undersøkelser at de sitter stille i over 40 timer i uka. Så vi må starte tidlig, og skulle gjerne ha startet tidligere også, sier Stig Johansen.

Må prate om det

Barna blir målt og veid når de går i tredjeklasse. Derfor mener Ålesund kommune at det er naturlig å begynne å ta opp temaet overvekt allerede da.

– Kan man prate om slike ting med tredjeklassinger?

– Ja, det må man. Man må tørre å ta op tidligere tabubelagte områder som overvekt, sier han.

Johansen mener at så lenge man ikke stigmatiserer noen, og det er kompetente fagfolk som snakker med barn og foreldre, så bør man sette i gang samtaler rundt tema så fort som mulig.

– Vi har ansatt en helsesøster som har gode samtaler med foreldre og barn over tid, sier han.

Viktig å oppleve mestring

Prosjektet ble for første gang prøvd ut i fjor, og Johansen sier at de har hatt gode erfaringer. Familiene som deltok fikk kursing i riktig mat og riktig mengde på måltidene. I tillegg har de vært på trimkurs med fokus på glede. Johansen forteller at de ser at barna har godt utbytte.

– Jeg kan forteller om en overvektig jente som ikke hadde hatt kroppsøving med klassen på flere år, sier han.

Han forteller at jenten i starten på trimkurset tviholdt i morens hånd. Men utover kurset så turte hun etterhvert å slippe seg løs, og ble mer og mer med.

– Vi så at selvtilliten hennes økte, og etterhvert opplevde hun glede av å være i bevegelse.

Midt i kurset kom jenten og sa:« I dag har jeg hatt kroppsøving for første gang sammen med klassen min».

– Da har man opplevd viktig mestring, sier Johansen.

Mange vil være med

16 familier har takket ja til å følge årets kurs i kommunen.

– Men det var det dobbelte av det som fikk tilbudet. Sier det noe om at mange ikke vil at det offentlige skal blande seg i familiens livsstil ?

– Nei det synes jeg ikke. Jeg synes det sier veldig mye om at det er mange som har takket ja til å være med på et slikt kurs, sier han.

Mange av familien som deltok på kurst i fjor, har også sagt at de gjerne vil delta igjen. En av grunnene til at familiene føler at d efår utbytte kan også være at de møter andre som sliter med det samme.

– En viktig del av kurset er at familiene har noen å snakke med som er i samme situasjon, sier han.