Overskudd i Hurtigruten tross brann

Brannen om bord i MS Nordlys gir reduserte inntekter og økte kostnader for Hurtigruten ASA. Totalt utgjør ulykken elleve millioner kroner i minus i kvartalet. Likevel hadde Hurtigruten over 100 millioner i overskudd i tredje kvartal.

Hurtigruten Nordlys i brann på veg inn til Ålesund

Hurtigruten Nordlys i brann på veg inn til Ålesund

Foto: Bjørn Fladmark

I den dramatiske brannen om bord i MS Nordlys utenfor Ålesund den 15. september omkom to ansatte. To andre ble hardt skadd. Dette var den alvorligste ulykken i Hurtigruten på nesten 50 år.

Likevel ser ikke dette ut til å ha skremt bort passasjerene, siden kapasitetsutnyttelsen var på 101 prosent siste kvartal, mot 97,5 prosent tilsvarende kvartal i fjor.

Olav Fjell

Administrerende direktør Olav Fjell kom til Ålesund like etter brannen om bord i Nordlys

Foto: Kallestad, Gorm / Scanpix
Gisle Solvoll

Gisle Solvoll er forskningsleder ved Handelshøgskolen i Bodø

Foto: Barbro Andersen / NRK

Dette kommer fram i regnskapet for tredje kvartal som ble lagt fram i dag. Overskuddet er på 104 millioner kroner, 14 millioner kroner mindre enn i samme periode i 2010.

Administrerende direktør Olav Fjell karakteriserer utviklingen som positiv.

Tredje kvartal er normalt Hurtigrutens sterkeste kvartal. Den positive utviklingen i antall gjestedøgn fortsetter, og det gleder vi oss over. Likevel har 2011 blitt et utfordrende år. Den dramatiske ulykken med MS Nordlys og hendelser med flere skip i første halvår har ført til reduserte inntekter og økte kostnader.

– TV-program har gitt god drahjelp

Sommerens store TV-program ble en av NRKs største suksesser noensinne. Men også Hurtigruteselskapet har hatt nytte av programmet.

– Hurtigruten har jo jobbet bevisst et par år for å få ned utgiftene. I tillegg har de fått god drahjelp fra TV-programmet «Hurtigruten minutt for minutt», sier forskningsleder Gisle Solvoll ved Handelshøgskolen i Bodø.