Hopp til innhold

Overlege: – Har ingen forståelse for påstanden om at det er farlig å bruke sykehuset i Volda

Overlege Harald Topphol i Volda stiller seg uforstående til påstanden fra fagdirektøren i Helse Førde om at det kan være farlig å bruke Volda sykehus.

Harald Topphol

Overlege Harald Topphol er kritisk til påstandene fra fagdirektøren i Helse Førde. Her fra møtet med helseministeren i desember.

Foto: Sara Lovise Roaldseth / NRK

Volda risikerer å miste tilbudet innenfor akuttkirurgien. I forslaget til den nye helse- og sykehusplanen er det foreslått å legge ned akuttkirurgien ved Volda, Lofoten, Stord og Flekkefjord. Forslaget har vakt sterke reaksjoner både på søre Sunnmøre og i Nordfjord.

Hans Johan Breidablik inne på sjukehuset

Fagdirektøren i Helse Førde har hisset på seg de ansatte ved sykehuset i Volda.

Foto: Rune Fossum / NRK

Fagdirektør i Helse Førde, Hans Johan Breidablik, er kritisk til ordføraren i Hornindal som vil ha Volda som lokalsjukehus for Nordfjord innenfor akuttkirurgi og mener det kan være farlig å bruke sykehuset i Volda.

– Når det haster, og når det virkelig er alvorlig kan det å komme inn på et lokalsjukehus rett og slett være farlig i seg selv, og svært uheldig, sa Breidablik til NRK.

– Udokumentere påstander

Harald Topphol som er overlege i ortopedi ved sykehuset i Volda, mener fagdirektøren kommer med udokumenterte påstander.

– Når det gjelder akuttkirurgien så er det ortopedi og bløtdelskirurgi vi har, og der har vi samme tilbudet både når det gjelder den vanlige akuttkirurgien og forsåvidt når det gjelder livstruende skader som for eksempel sykehuset i Førde har. Det er klart at en del pasienter skal videre, men denne stabiliseringsdelen kan vi gjøre på lik linje med andre sykehus som har akuttkirurgi, sier Harald Topphol.

– Det han sier mener jeg også er i strid med den nye nasjonale traumeplanen der lokalsykehusene har en viktig rolle i forhold til dette med stabilisering og overføring videre, gjøre den innledende og livreddende førstebehandlinga som gjør at pasientene skal tåle transport videre, sier Topphol.

Høie besøkte Volda

Høie møtte Rekkedal Hill

Helseminister Bent Høie måtte svare på mange spørsmål da han besøkte Volda i desember.

Foto: Sara Lovise Roaldset

I desember kom helseminister Bent Høie til Volda for å møte de ansatte ved sykehuset. Helseministeren argumenterte for forslaget som er sendt ut til høring, men han understreket at det ikke er tatt noen beslutning om akuttkirurgien i Volda.

Blant de ansatte i Volda møtte helseministeren ingen fortsåelse. De mener forslaget er starten på en nedleggelse av sykehuset og grillet helseministeren under møtet.

Men også ordførerne i Hornindal og Stryn har gått ut og støttet kampen for å beholde akuttkirurgien i Volda.

– Sykehuset i Volda er nærmeste sykehus for Hornindal og Stryn, og det er naturlig at pasientene derfra kommer til oss får få det vi kan gi behandling for. Når det gjelder akuttkirurgi så er det mye vi kan gi ferdigbehandling for, og en del vil vi kunne stabilisere for at de skal kunne tåle transporten videre til det nivået som de trenger, sier Harald Topphol.