NRK Meny
Normal

Ostebestilling gir travle dager

Meieriet i Ørsta dobler produksjonen av hvitost Snøfrisk etter at en amerikansk butikkjede har bestilt 30 tonn ost.

Snøfrisk Hvitost

Ostetypen det er lagt inn ordre på er en fast hvitost i Snøfrisk-sortimentet som er laget av geitmelk.

Foto: Tine

Det er butikkjeden Whole Foods som har bestilt 30 tonn geitost fra Ørsta.
Kjeden har 300 utsalgssteder i USA og Storbrittania.

Laget av geitemelk

Ostetypen det er lagt inn ordre på er en fast hvitost i Snøfrisk-sortimentet som er laget av geitmelk. Ørstameieriet har 50 faste ansatte, og har ingen planer om å utvide arbeidsstokken på bakgrunn av den store bestillingen.

Sikrer arbeidsplasser

Bente Reklev, meierisjef i Ørsta

– Jeg vet ikke hvorfor den slår så godt an i USA, men det er et fantastisk produkt. Jeg tror geitosten har stort potensiale i Norge også, sier Bente Reklev, meierisjef i Ørsta.

Foto: Sissel Beate Brunstad / NRK

Meieriet i Ørsta har vært truet av nedleggelse flere ganger, og en slik bestillingen betyr mye for bedriften.

– Dette er kjempestas. Jeg håper at amerikanerne tar godt imot osten slik vi får produsere enda mer neste år, sier Bente Reklev, meierisjef i Ørsta.

Forsatt mye håndarbeid

Meieriet har invistert omlag en million kroner i nytt pakkeutstyr for å klare den store leveransen, men produksjonen krever også mye håndarbeid.

Ostene blir blant annet malt for hånd med en voks som kalles plast-coat, noe som er viktig for modningsprosessen.

Marit Bondhus Myrvoll er en av dem som har kontroll med malerkosten. Hun forteller at uten voks, vil osten raskt tørke ut, og den vil få en tykkere skorpe enn den skal ha.

– Det er om å gjøre å ikke ha på for tykt lag med voks og sørge for at det ikke renner på sidene, sier Myrvoll som er i ferd med å smøre på det fjerde og siste laget.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Vibeke Walseth, Bente Reklev, Ismeta Deric, Marit Bondhus Myrvoll

Vibeke Walseth, Bente Reklev, Ismeta Deric og Marit Bondhus Myrvoll viser hvordan de maler voksen på osten.

Foto: Sissel Brunstad / NRK

Må skaffe melk utenfra fylket

I tillegg til å sikre arbeidsplasser, sikrer osteeksporten geitemelkproduksjonen i distriktet. Bøndene i Møre og Romsdal klarer ikke å levere nok geitemelk til å tilfredstille etterspørselen.

For å få nok melk til å produsere osten, får meieriet i Ørsta også melk fra Hallingdal og Valdres, sier Reklev.

Lokale bønder leverer

Like over fjellet, i samdriftsfjøsen på Ytre Standal i Hjørundfjordstranda, står 120 melkegeiter som bidrar til produksjon av den populære osten.

Eier Kjetil Standal og geitene har fått gode skussmål fra meieriet i Ørsta.

– Det er godt å høre. Jeg synes vi har samarbeidet med meieriet har gått bra og at meieriet gjør en god jobb for oss, sier Standal.

Fettsyrene avgjør smaken

Ifølge Standal er det de frie fettsyrene som avgjør om melken smaker godt eller ikke.

– Det er mange ting som er inne i bildet når man skal produsere god melk, men de frie fettsyrene er kanskje det viktigste. Det er det som gir den beiske smaken når melken blir lagret over tid, forklarer han.

Selv drikker ikke geitebonden geitemelk.

– Jeg har noen barndomsminner om i overkant mye frie fettsyrer i melken som gjør at jeg vegrer meg mot det, ler Standal som synes det blir spennede å følge med på mottakelsen av hvitosten fra Ørsta.

Kjetil Standal

Geitebonde Kjetil Standal inspiserer en tank fyllt av geitemelk.

Foto: Sissel Beate Brunstad