Hopp til innhold

Ørsta og Volda: – Dette blir veldig spennende

Ungdomsrådene i Ørsta og Volda er spent på hva som blir utfallet av diskusjonene om sammenslåing mellom de to kommunene.

Maiken Gjøsdal, Eirik Sjøhelle Eiksdal, Martin Roth og Olivia Vatne Gjerdsbakk

Maiken Gjøsdal, Eirik Sjøhelle Eiksdal, Martin Roth og Olivia Vatne Gjerdsbakk gledet seg til å delta i diskusjonene om sammenslåing mellom Ørsta og Volda.

Foto: Trond Vestre / NRK

Onsdag og torsdag er lokalpolitikerne i Ørsta og Volda samlet i Loen for å finne vegen videre, og ungdomsrådene deltar i drøftingene.

Vi møter Martin Roth og Olivia Vatne Gjerdsbakk i ungdomrrådet i Ørsta og Eirik Sjøhelle Eiksund og Maiken Gjøsdal i ungdomsrådet i Volda rett før samlingen starter onsdag formiddag. De gleder seg til å få informasjon og høre synspunktene i diskusjonen.

– Spennende

Ungdomsrådene i Volda og Ørsta

Ungdomsrådene i Volda og Ørsta var aktive under samlingen.

Foto: Trond Vestre / NRK

Martin Roth tror det blir interessant å følge diskusjonen om kommunesammenslåing.

– Det er jo veldig spennende da om det blir store forandringer, og om det blir et resultat. Det er viktig at vi får et like godt tilbud som vi har i kommunen vår i dag, sier Martin Roth.

– Bør de to kommunene slå seg sammen?

– Jeg synes de godt kan slå seg sammen, ja. Jeg er positiv til det, sier Martin.

– Jeg er ganske nøytral i utgangpunktet, men håper å få vite mer under denne samlinga. Det er spennende, sier Olivia Vatne Gjerdsbakk.

Fordeler og ulemper

Men ikke alle er like klare til å trekke en klar konklusjon. Spørsmålet om å slå sammen de to kommunene har mange sider. Det er avgjørende for ungdommene at viktige tilbud ikke forsvinner.

– Jeg er jo redd for at med sammenslåing så kan viktige ting som bibliotek og helsestasjon bli lagt ned. I tillegg mener jeg at spørsmålet om lokaldemokrati er viktig, sier Eirik Sjøhelle Eiksund.

– Jeg ser både fordeler og ulemper, og det er mange spørsmål som jeg håper å få svar på, sier Sjøhelle Eiksdal.

Sentralisering

Også Maiken Gjøsdal har kritiske innvendinger mot en sammenslåing mellom Ørsta og Volda, og tror det vil føre til store forandinger.

– Jeg er fra Dalsfjorden, og det er ofte slik at bygdene blir nedprioritert, og jeg frykter at med kommunesammenslåing så blir det enda mer sentralisering, og vi blir enda mer nedprioritert, sier Maiken Gjøsdal.

– Jeg er jo generellt positiv til kommunesammenslåing, men det er en del ulemper med det, sier Maiken Gjøsdal.

– Tror dere at politikerne blir enige da?

– Ja, jeg håper iallefall det, sier Maiken

– Kanskje ikke med det første, men forhåpentligvis så snart som mulig, sier Eirik.

Fikk unison ros

Under avslutningen av den første dagen under samlingen fikk de to ungdomsrådene unison ros fra lokalpolitikerne. Flere pekte på at ungdommene hadde kommet med viktige innspill.

Ungdommene selv mente det hadde vært svært lærerikt å delta i diskusjonene mellom de to kommunene.

Samlingen fortsetter torsdag formiddag, og det blir en pressekonferanse etter at samlingen er over.