Ledelsen i TINE har fått fremlagt en rapport som viser at det er mest lønnsomt for TINE å produsere brunosten på Storsteinnes, Elnesvågen og i Byrkjelo.
Hva synes du om brunost? Kommenter nederst i artikkelen.
Økonomisk avgjørelse
Ledelsen understreker at dette dreier seg om en økonomisk beregning over ulike alternativer for fremtidig produksjon av brunost. Den endelige avgjørelsen om brunostens skjebne vil skje til høsten.
Rapporten sier at dersom du kutter produksjonen av brunost på disse to meieriene så vil Tine spare sju millioner kroner.
Brunost-trend i 2009
I 1967 spiste hver nordmann i gjennomsnitt 3,5 kilo i året. I 2007 var det 2,35 kilo.
- Det er flere årsaker til denne utviklingen. Vi spiser mindre brød og vi spiser sjeldnere frokost. I tillegg har vi flere påleggsvarianter å velge mellom.Selv om utviklingen har vært negativ i mange år ser vi nå likevel tegn til endring. I 2009 økte salget av våre brunoster og samme trend fortsetter i 2010, sier visekonsernsjef i Tine, Stein Øiom.
Den rødbrune osten
Dersom meieriet i Lom og Skjåk skulle bli lagt ned vil det bety at gudbrandsdalsosten ikke lenger blir produsert i dalen den har sitt navn etter.
Det må legges til at storparten av den rødbrune osten heller ikke i dag blir produsert i Gudbrandsdalen.