Ormen Lange-anlegget på Aukra

 • Gassproduksjonen stoppet søndag

  Det har siden søndag vært stans i gassproduksjonen på Nyhamna i Aukra. – Stansen har vært planlagt fordi anlegget de neste tre ukene skal vedlikeholdes, sier kommunikasjonssjef i Shell, Kitty Eide. Gassanlegget som ble satt i produksjon høsten 2007 er gassknutepunkt og prosesserer gass fra Ormen Lange-feltet i Norskehavet og Aasta Hansteen-feltet nord for Polarsirkelen. Gassen sendes videre i undersjøiske rør til i Europa.

  Kitty Eide, kommunikasjonssjef i Shell/Ormen Lange
  Foto: Ann Eli Nøsen / NRK
 • Maks produksjon allereie

  – Allereie no produserer Aasta Hansteen-feltet maksimalt med gass, fortel administrerande direktør i Gassco, Frode Leversund. For eit halvt år sidan opna gassfeltet Aasta Hansteen nord for Polarsirkelen. Gassen blir tatt i land på Nyhamna i Aukra.

  Aasta Hansteen-feltet
  Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix
 • Vedlikehald på Nyhamna

  Gassanlegget på Nyhamna i Aukra blir stoppa tre veker i september, når det er vedlikehald av anlegget. Gassanlegget blei opna hausten 2007 og den første gassen frå Ormen Lange-feltet blei ført i land i Aukra og sendt vidare til England. Administrerande direktør Frode Leversund seier dei gjer klar Nyhamna for oppgradering om fem-seks veker.

  Frode Leversund
  Foto: Roar Strøm / NRK
 • Gasskraftverk til sals

  Reservegasskraftverket på Tjeldbergodden i Aure er selt til Tyrkia og er i ferd med å bli demontert. Det er så langt ikkje funne nokon kjøpar til kraftverket på Nyhamna i Aukra. Kommunikasjonssjef i Statnett, Martha Hagerup Nilson, trur det er ein marknad for anlegget på Nyhamna, men at det tar tid å finne rette kjøpar. Dei to mobile reservegasskraftverka kosta til saman 2,1 milliard kroner for 10 år sidan og har stått der i beredskap, men er aldri blitt tatt i bruk.

 • Trur på meir gass til Aukra


  Ordførar Bernhard Riksfjord i Aukra ønskjer at gass frå fleire nye felt skal bli ilandførte til Nyhamna. I dag gir han energiminister Terje Søviknes eit brev om dette, og har tru på positivt svar. – Nyhamna er av dei mest moderne gassmottaka, så det er naturleg at gass frå Norskehavet og Barentshavet kjem til Nyhamna i Aukra.

  Polarled kommer inn til Nyhamna
  Foto: Lillian Aasheim / Shell