Hopp til innhold

Lars Olav Hustad er valgt til ordfører i Rauma

Etter en spennende og lenge uavklart prosess er Lars Olav Hustad (Høgre) valgt til ordfører i Rauma.

Rauma kommunestyre

ANSPENT STEMNING: Bilde er tatt like før konstitueringen blir satt i gang. VI ser blant andre ordfører Lars Olav Hustad og ordførerkandidat Magnhild Vik.

Foto: Frode Berg / NRK

Valget i Rauma har vært rene såpeoperaen. Senterpartiet gjorde et brakvalg og på valgnatta trodde de fleste at Magnhild Vik kom til å bli ordfører, med støtte fra Arbeiderpartiet og SV. Men like etter snudde Arbeiderpartiets Marit Nauste opp ned på alt. Hun skilte lag med Arbeiderpartiet og gav beskjed om at hun ville støtte sittende ordfører Lars Olav Hustad.

Absurd situasjon

I dag skulle kommunestyret konstitueres og det ble krevd skiftelig avstemning fra representantene. Det endte med en 14-13 seier til Hustad, som dermed er valgt til Raumas ordfører. Arne Hop (KrF) blir varaordfører.

– Dette er en absurd situasjon. Men i media har det kommet frem hva representantene kommer til å gjøre. Dersom alle nå gjør det de har lovet, så blir Lars Olav Hustad ordfører, sa Magnhild Vik like før møtet begynte.

Marit Nauste

Marit Nauste ble innvalgt for Arbeiderpartiet, men meldte seg ut få timer etter valget. Hun vil støtte Høyres Lars Olav Hustad som ordfører.

Foto: Stein Siem / Åndalsnes Avis

Synes synd på Magnhild

Dagens ordfører i Rauma, Lars Olav Hustad, representerer Høyre som fikk åtte representanter i det nye kommunestyret. Hustad har støtte fra Kristelig Folkeparti, Fremskrittspartiet og Venstre. Til sammen blir det 13 av 27 representanter.

Gruppeleder for Ap i Rauma, Per Vidar Kjølmoen, mener utfallet ble som forventet.

– Vi trodde at det var dette som kom til å skje, men det er like fullt trist. Det er et mindretall som sitter med makten og jeg synest synd på Magnhild Vik i dag. Det er hun som er den rettmessige ordføreren og den folket ville ha, sier Kjølmoen.

Skader Raumasamfunnet

På tilhørerbenken satt Anders Øverbø fra Rauma bondelag. Også han mener at Magnhild Vik var valgets virkelige vinner og at hun burde blitt ordfører.

– Jeg tror det er skadelig for Raumasamfunnet at vi kom opp i den situasjonen. Vi har opplevd en tilspissing i forholdet mellom land og by den siste perioden. Mange på bygdene mener det er for mye fokus på det som skal skje i sentrum, sier Øverbø.

Rauma kommunestyre

Rauma kommunestyre under konstitueringen tirsdag.

Foto: Øyvind Sæbjørnsen / NRK