NRK Meny
Normal

Amerikansk oljeverntopp hyller norsk oljeberedskap

MOLDE (NRK): Representanter fra et av de største oljevernselskapene i USA kom til Norge for å lære, når oljevernberedskapen på norskekysten ble testet onsdag.

Steve benz oljevernøvelse molde

Statoil, Kystverket, den interkommunale oljeverneredskapen er alle med når det simuleres at et oljeutslipp ute på Granefeltet i Nordsjøen har nådd fjøresteinane.

Onsdag var det mannskap i beredskapen fra Nordfjord til Nord-Trøndelag som fikk prøve seg i en fullskala omfattende øvelse.

Brannsjef Alf Magne Smørholm

Brannsjef Alf Magne Smørholm.

Foto: Gunnar Sandvik / NRK

– Så langt ser det bra ut. Nå får vi testet både mannskap og utstyr, med spesielt fokus på helse, miljø og sikkerhet, så dette er bra, sier brannsjef Alf Magne Smørholm.

Tilstede var også en av topplederne for et av de største oljevernselskapene i USA, ved navn Steve Benz.

Han er Chief Executive Officer (CEO) for det amerikanske firmaet Marine Spill Response Corporation, og la ikke skjul på at han hadde kommet til Norge for å lære.

– Nordmenn er etter min mening en av de ledende innen nyere teknologi og oljevern. Vi har alltid noe å lære her, sier han til NRK.

Se mer fra oljevernøvelsen i videoreportasjen over.

(Saken fortsetter under bildet)

Oljevernøvelse Molde

Slik ser det ut fra oven når oljevernøvelsen er i full sving.

Foto: Gunnar Sandvik / NRK

Stor oljevernøvelse langs kysten

Statoil gjennomfører denne uken en storøvelse sammen med NOFO og Kystverket.

Rundt 280 personer er i sving for å trene på oljevern. Øvelsen er en fullskalaøvelse, og Statoil har med seg personell fra en rekke ulike samarbeidspartnere.

Spillet foregår på sjøen, i fjæra og i beredskapsrom, både hos Statoil, Kystverket, NOFO (Norsk Oljevernforening For Operatørselskap) og Interkommunale utvalg mot akutt forurensning (IUA) som brannvesenet har ansvaret for.

IUA både i Nordfjord, Sunnmøre og Romsdal er i aksjon. Olje på sjøen simuleres med popcorn, og popkornet treffer land på flere punkter langs kysten - fra Sognefjorden og nordover.

– For Statoil er det viktig å øve på ulike scenarier, slik at vi kontinuerlig utvikler oss og står best mulig rustet dersom vi får en hendelse, sier direktør for Sikkerhet og sikring Jannicke Hilland.

Oljevernøvelse Molde

Båtene samler inn 'oljen' med egnet utstyr.

Foto: Gunnar Sandvik / NRK
oljevern molde øvelse
Foto: Gunnar Sandvik / NRK