Oppfordrer til edruelighet etter rentekuttet

Bankmannen håper at folk tenker over at det kommer andre tider, mens eiendomsmegleren mener det kan være lurt å investere i eiendom. Flere reagerer etter at styringsrenten nå er rekordlav.

Bankenes rente

RENTEKUTT: Styringsrenten er rekordlav etter kuttet på 0,25 prosentpoeng.

Foto: Grafikk: Renate Rognan / NRK

Arnfinn Isaksen

BANKMANN: Arnfinn Isaksen oppfordrer folk til å tenke på fremtiden også etter rentekuttet.

Foto: Sparebank 1 Nordvest

Norges Bank overrasket mange da de kuttet styringsrenten til 0,75 prosent torsdag. Kuttet på 0,25 prosentpoeng sørget at renten nå er på et historisk lavt nivå.

Arnfinn Isaksen i Sparebank 1 Nordvest i Kristiansund innrømmer at det plutselige rentekuttet er en utfordring for bankene.

– Med renteendringen blir det en del mer arbeid for bankene. Det er en del lån og innskudd som vi må endre renten på, og det er en del kunder som kontakter oss for å sjekke sin rente, sier han.

– Det kommer andre tider

Anbjørn Ulseth

LAV RENTE: Eiendomsmegler Anbjørn Ulseth.

Foto: VIS Eiendomsmegling

– Det er alltid en utfordring å tjene penger når det er rentenedgang. Som regel er det et tap for bankene, forteller Isaksen.

Med rentenedgangen vil muligens Norges Bank at folk skal bruke mer og øke forbruket. Arnfinn Isaksen råder imidlertid kundene til å tenke langsiktig.

– Vi ønsker at kundene benytter seg av den lave renten som er, og har bedre likviditet til å spare litt, for det kommer andre tider også. Men vi vet ikke når, sier han.

– Myndighetene vil ha mer aktivitet

Anbjørn Ulseth er eiendomsmegler i Kristiansund for VIS Eiendomsmegling. Han mener unge som vil inn på boligmarkedet har grunn til å være fornøyde med dagens rentejustering.

– De som setter pengene i bank tjener ikke på det, mens de som setter pengene i hus vil normalt tjene på det. Og de unge som nå vil kjøpe hus vil også juble, for det vil være en lavere kostnad nå, sier han.

Hva tenker du når du hører at vi har fått rekordlav styringsrente her i landet?

– Da tenker jeg at myndighetene ønsker å stimulere til mer aktivitet, mer handling, så det ikke stopper opp. Også tenker jeg at det er mye kapital der ute, som ikke blir lånt ut, og derfor blir prisen på lån lavere, sier Ulseth.

– Må ha et edruelig forhold til fremtiden

Elisabeth Hveding, som er butikkeier i Kristiansund, har et todelt syn på rentekuttet.

– For varehandelen isolert sett er dette bra, for da får folk bedre personlig økonomi og større mulighet til å bruke mer på varekjøp. Men man må passe seg når renten blir så lav, at man ikke blir kortsiktige, for da kan man få en blåmandag, sier hun.

Du er ikke utelukkende positiv?

– Det er bra for butikken min, men for Norge er ikke dette bra. Nå er det usikre tider, og da må man tenke annerledes enn for tre år siden. Vi må ha et edruelig forhold til fremtiden vår, mener Hveding.

Flere nyheter fra Møre og Romsdal