– Nordmøre er hjertelig velkommen til Trøndelag

Regionrådet i Orkdalsregionen ga et krystallklart signal til Nordmøre under møtet på Kyrksæterøra fredag.

Oddbjørn Bang og Ola T. Heggem

Lederen for regionrådet i Orkdalsregionen Oddbjørn Bang (Sp) i samtale med ordføreren i Rindal, Ola T. Heggem (Sp)

Foto: Trond Vestre / NRK

På Nordmøre har spørsmålet om regiontilknytning lenge vært et brennbart tema. I kjølvannet av sykehusstriden har mange tatt til orde for at Nordmøre bør bli en del av en trøndelagsregion, og Nordmøre regionråd gjennomfører nå en utredning.

Samtidig har de to trøndelagsfylkene allerede inngått en avtale om sammenslåing. Spørsmålet er om de vil invitere inn Nordmøre i et allerede inngått ekteskap.

Tyngdepunkt

Men det vil regionrådet i Orkdalsregionen som fredag vedtok en uttalelse der Nordmøre blir ønsket hjertelig velkommen til Trøndelag.

– Det er veldig spennende det som skjer på Nordmøre nå. Å få med oss Nordmøre vil være viktig for vår region fordi det vil skape et tyngdepunkt sør for Trondheim, sa lederen for regionrådet og ordfører i Orkdal, Oddbjørn Bang (Sp) da møtet startet.

Kjempeglad

Regionrådet for Orkdalsregionen

Ordføreren i Hitra, Ole Laurids Haugen i midten.

Foto: Trond Vestre / NRK

Både ordføreren i Hitra, Ole Laurids Haugen (Ap) og ordføreren i Hemne, Odd Jarle Svanem (Sp) fulgte opp med klare og sterke støtteerklæringer til Nordmøre. Særlig Hitra-ordføreren har engasjert seg i dette spørsmålet. Også han er opptatt av at Orkdalsregionen og Nordmøre sammen vil kunne skape et sterkere tungdepunkt.

– Jeg er kjempeglad for dette initiativet. Dette er helt betimelig. En av årsakene til at jeg engasjerer meg i dette er at vi nå lett kan bli mer utkant enn før. Vi har mye til felles innenfor næringsutvikling og samferdsel, sier Ole Laurids Haugen som gjør det klart at han ønsker å få med hele Nordmøre, ikke bare enkeltkommuner.

Selvfølelsen

Ola Rognskog (i midten)

Lederen for Orkidè, Ola Rognskog (i midten), er svært glad for invitasjonen.

Foto: Trond Vestre / NRK

Ola Rognskog, leder for Orkidé, som er regionrådet på Nordmøre, er svært glad for invitasjonen.

– Vi trenger dette. Fylkesordføreren i Møre og Romsdal har bidratt til å bygge ned selvfølelsen vår når han i media har sagt at vi ikke var ønsket i Trøndelag. Derfor er det utrolig godt å få høre dette, sa Ola Rognskog som også er ordfører i Halsa.

En av utfordringene er at de to trøndelagsfylkene allerede har inngått en avtale om å slå seg sammen. Men ordføreren i Hitra tror ikke det blir et problem.

– Det kan sikkert ligge noen utfordringer i det. Men hvis Nordmøre melder seg på så tror jeg de raskt vil få oppleve at de får sette seg ned ved bordet, sier Ole Laurids Haugen.