Hopp til innhold

Kinesisk verftsgigant etablerer seg i Norge

Verdens største produsent av offshore supplyfartøy åpner første utenlandskontor i Fosnavåg på Sunnmøre.

Simon Liang

Administrerende direktør for Sinopacific Shipbuilding, Simon Liang, er også rådgiver i industrielle saker for kinesiske myndigheter.

Foto: Frode Berg / NRK

Sinopacific Shipbuilding Group etablerer seg i Norge. Verftsgiganten er ett av Kinas største privateide skipsverftskonsern, med en omsetning på mer enn 11 milliarder norske kroner.

Gjennom det norske selskapet Sinopacific Norway vil verftsgruppen etablere seg i den innovative maritime klyngen på Sunnmøre.

Administrerende direktør i Sinopacific Shipbuilding group, Simon Liang, var i dag på plass for å åpne det nye kontoret i Fosnavåg, på Sunnmøre.

–Kun dårlig forhold mellom det offisielle Kina og Norge

Simon Liang er også rådgiver for kinesiske myndigheter på industrielle spørsmål. Ingen statlige selskaper i Kina får lov til å inngå avtaler med norske selskaper.

Simon Liang

Simon Liang talte til de fremmøtte i Fosnavåg i dag.

Foto: Frode Berg / NRK

På spørsmål om forholdet mellom Norge og Kina etter utdelingen av Nobels fredspris mener Liang at det ikke er dårlige folhold annet enn mellom det offisielle Kina og Norge.

–Vi som privat selskap i Kina er ikke påvirket av spørsmål om boikott så langt. Jeg personlig mener at Kina alltid har hatt gode relasjoner til Norge, sier Simon Liang.

Liang sier at utdelingen av Nobels fredspris til Liu Xiaobo har skadet forholdet mellom Norge og Kina. Men private bedrifter er foreløpig ikke påvirket av det dårlige forholdet mellom det offisielle Kina og Norge.

Fosnavåg valgt etter nøye overveielser

Liang er den største aksjonæren, i Sinopacific Shipbuilding Group, i Kina. I år bygger verftet 62 skip. Av disse er 29 offshore fartøy.

Fosnavåg som lokalisering for det nye Europa-kontoret, er valgt på bakgrunn av den maritime norske høyteknologiske kompetansen i området innen olje- og gassindustri. På dette området er Norge dyktige, mener Liang. Og det er dette kineserne er ute etter.

–Svært dyktige på olje-og gassindustri

–Når vi bygger et skip kommer 60-70 prosent av delen fra Europa. Av disse er 80 prosent fra Norge og spesielt fra Sunnmøre, forteller Liang.

Simon Liang

Simon Liang er imponert av den norske høyteknologiske kompetansen.

Foto: Frode Berg / NRK

Liang har samarbeidet med Norge i flere år. Det er nordmenns evne til nytenking innen offshore næringen som vekker kinesernes interesse.

–Samarbeidet har en lang forhistorie som har dannet grunnlaget for god kommunikasjon og gode forbindelser mellom Kina og Norge, sier Liang.

Startvansker

Liang legger ikke skjul på at starten på samarbeidet var vanskelig.

–I starten var det vanskelig på grunn av store kulturforskjeller. Men etter åtte års samarbeid, går det bedre og bedre. Nå kjenner vi hverandre svært godt og vi arbeider godt sammen, sier Liang.