NRK Meny
Normal

Oljeanalytiker: – 30.november blir en skjebnedag

En av Norges mest kjente oljeanalytikere møtte det lokale næringslivet i Molde torsdag.

Thina Saltvedt

Oljeanalytiker Thina Saltvedt er spent på om OPEC-kartellet kommer til enighet om å kutte i oljeproduksjonen.

Foto: Roar Strøm / NRK

Mange var spent på hvilke spådommer Thina Saltvedt vil komme med, og oljeanalytikeren mener det er håp om bedre tider for næringslivet.

Vilje til omstilling

Britt Flo og Thina Saltvedt

Leder i Molde Næringsforum, Britt Flo til venstre var spent på hvilket budskap oljeanalytiker Thina Saltvedt hadde.

Foto: Roar Strøm / NRK

– Vi begynner å se et lys i enden av tunnelen, og det vi også ser er en vilje til omstilling. Denne regionen har vært hardt rammet av oljekrisen, og det er ingen tvil om at det har ført til en nedgang. Men vi ser at denne omstillingsviljen skaper nye muligheter, og det skaper også optimisme, sier Thina Saltvedt.

Fallet i oljeprisen har skapt en nedtur som har rammet mange maritime bedrifter som arbeider inn mot oljenæringen. Over hele Møre og Romsdal er det mange som har mistet jobbene sine som et resultat av oljenedturen.

OPEC-kartellet

Selv om oljeanalytiker Thina Saltvedt i Nordea er optimistisk så blir 30. november en skjebnedag for alle som er avhengige av oljeprisen. Da skal det såkalte OPEC-kartellet som styrer 40 prosent av verdens oljeprodusjon, avgjøre om de skal kutte oljeproduksjon eller ikke.

Respresentanter for OPEC-landene møtes

Mange er spent på om OPEC-kartellet vil kutte i oljeproduksjonen.

Foto: NRK

– Dersom de kutter produksjonen så vil oljeprisen stige. Det vi trenger nå er en oljepris på 60 dollar pr.fat for at oljeselksapene skal kunne senke skuldrene, og for at en del av de prosjektene som nå er satt på vent, blir lønnsomme, sier Thina Saltvedt.

Avhengig av enighet

Men klarer ikke OPEC-kartellet å komme til enighet så kan resultatet bli at oljeprisen faller ned til 45 dollar pr.fat. Da kan situasjonen i verste fall bli enda verre en det den er idag, sier oljeanalytikeren.

– Dersom oljeprisen faller ned til 45 dollar pr.fat så må oljeselskapene kutte kostnadene enda mer. Det betyr at flere prosjekter kan bli satt på vent. og det kan i verste fall bety at flere mister jobben, sier Thina Saltvedt.

.