Hopp til innhold

Venter dobling av demente til 2040

Helsedirektoratet ber folk snakke om demens i god tid før det eventuelt rammer. Økt levealder kan gi dobbelt så mange demente fram mot 2040.

Demens

KAMPANJE: Helsedirektoratet har startet en nasjonal kampanje for å få folk til å snakke om demens.

Foto: Illustrasjonsfoto: Colourbox.com DAVID BECUS / Colourbox PHOTOPQR/LA DEPECHE DU MIDI

I Norge er det i dag om lag 71 000 personer med demens. Inkluderes nærmeste pårørende er 350 000 berørt av sykdommen, viser tall fra Helsedirektoratet.

Tallet vil nesten dobles fram mot 2040, om forekomsten holder seg på samme nivå som i dag.

– Viktig med åpenhet

I Møre og Romsdal er det i dag registrert over 4000 demente. Dette tallet kan altså bli over 8000 innen 2040.

Leder i Ålesund og Omegn Demensforening, Inger Storheim, sier det er viktig at folk legger planer for alderdommen, for demens kan ramme hvem som helst.

– Fra gammelt av er det veldig mange tabu ved en demenssykdom. Det henger dessverre igjen. Det er ikke noe mer hokus pokus å få en demenssykdom enn å få en kreftsykdom. Det siste er vi blitt flinkere til å snakke om siste årene, og det er viktig at det er åpenhet om dette, sier Storheim.

Inger Storheim

VIL HA ÅPENHET: Inger Storheim i Ålesund og Omegn Demensforening mener det er viktig at folk snakker om demens før det rammer.

Foto: Skarbøvik sykehjem

Legg til rette

Sykdommen kan være arvelig. Stress, overvekt og stort alkoholkonsum kan være medvirkende årsaker til at folk blir demente, og som regel melder symptoma seg fra 65-års alder.

Men alle kan bli ramma, og Inger Storheim ber folk være forberedt.

– Det er viktig å snakke om dette både for å skape åpenhet, men også fordi man kan legge til rette livet sitt når det gjelder økonomi og boforhold.

Les også:

Utfordringer

Ålesund og Omegn Demensforening tror det kan bli utfordrende for helsevesenet å takle den store økningen i tallet på demente i åra som kommer.

– Vi ser jo alt i dag at det er problem med å få dekt behova demente har. Når det da blir en dobling må det gjøres store inngrep for å få dekt omsorgsbehovet, sier Inger Storheim.

Les også: