– Dette er som magneter for tyver

På byggeplasser over hele landet er det lagret byggematerialer og verktøy for svimlende summer. Dette frister tyvene.

Byggeplass

På byggeplasser oppbevares det både spesialverktøy og verdifulle materialer. Dette har tyvene oppdaget.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / SCANPIX

Stadig flere byggeplasser opplever at tyvene kommer og stjeler bygningsplater, kjøkkeninnredninger, isolasjon og andre materialer. Nå hyrer entreprenørene vektere i langt større grad enn før.

Geir Rødseth

Geir Rødseth er distriktssjef i Peab K. Nordang.

Foto: PEAB

– Vi har særlig det siste året sett behovet for å øke bruken av vektertjenester. Den formen for sikring av byggeplasser som vi har brukt før er ikke lenger tilstrekkelig i forhold til det vi blir utsatt for nå, sier Geir Rødseth, distriktssjef i entreprenørselskapet Peab K. Nordang.

– Stort og økende problem

Det er ikke bare byggematerialer som forsvinner. Minst like omfattende er tyveriene av spesialverktøy som oppbevares på byggeplassene.

Byggeplassene er som rene magneter for tyver. Tyveri fra byggeplasser er et stort og økende problem over hele landet, sier Emma Elisabeth Vennesland i IF Skadeforsikring.

– Hva kan gjøres for å unngå dette?

– Vi ser at byggeplassene har noen ting felles. De ligger gjerne litt øde og forlatt. Der er også ofte lite lys. Verktøy oppbevares ofte i konteinere som brytes opp, sier Vennesland.

– Verner om verdier

Entreprenørselskapet Peab K. Nordang bruker de nå store summer på vektertjenester. De diskuterer nå om de skal ha døgnvakt på enkelte byggeplasser.

Øker problemet ytterligere må vi sette inn andre tiltak. Vi snakker om store verdier. Også rent samfunnsmessig har vi et ansvar for å verne om våre egne verdier. Derfor må vi sette inn nye tiltak, sier Geir Rødseth i Peab K. Nordang.