NRK Meny

Offshoreskip i opplag skal løse luseproblemet

Oppdrettsbedriften Fjordlaks i Ålesund mener de har knekt koden i kampen mot lakselusa.

Rensing av lakselus hos Fjordlaks

Fjordlaks renser fisken på et ombygd offshoreskip

Foto: Remi Sagen / NRK

Artikkelen er mer enn ett år gammel.

Lørdag møtte fiskeriminister Per Sandberg og finansminister Siv Jensen representanter for oppdrettsnæringa og klippfisknæringa i Møre og Romsdal.

Under møtet som varte i litt over en time, fikk fiskeriministeren presentert hvordan Fjordlaks har jobbet for å løse lakselusproblemet.

Bedre styring

Amund Pedersen

Prosjektleder Amund Pedersen i Fjordlaks.

Foto: Trond Vestre / NRK

– Løsningen med varmebehandling er kjent. Det nye er måten kontrollen og behandlinga er styrt på. Vi har stålkontroll på oppholdstida på fisken og behandlinga er skånsom, og vi har også veldig god kontroll på varmen, sier prosjektleder Amund Pedersen i Fjordlaks.

– Ut fra det vi har gjort nå så sier veterinærer og representanter fra NOFIMA at dette er det beste de har sett så langt, hevder Pedersen.

Offshoreskip

Det er skip, teknologi og kunnskap fra offshorenæringa som blir overført og tatt i bruk i kampen mot luseproblemet. Den vanskelige situasjonen i offshorenæringa gjør at det er ledig kapasitet og båter i opplag som kommer havbruksnæringa til gode.

Anders Pedersen

Fjordlaks-sjefen Anders Pedersen i samtale med fiskeriministeren før møtet.

Foto: Trond Vestre / NRK

Møtet mellom de to statsrådene og representantene for fiskerinæringa var lukket for media. Journalistene fikk filme og ta bilder før møtet startet, men måtte deretter forlate møtelokalet.

Fiskeriminister Per Sandberg sitt budskap er tydelig: Skal havbruksnæringa vokse så må luseproblemet løses. Derfor var det en engasjert og fornøyd fiskerminister som kom ut fra møtet med fiskeribedriftene.

Gjennombrudd

Per Sandberg

Fiskeriminister Per Sandberg fikk gode nyheter i Ålesund.

Foto: Trond Vestre / NRK

– En tar i bruk et offshoreskip, og så bygger man en rensemodul ombord i båten som har en kapasitet som både gjør at du kvitter deg med lusa, men også at fiske kommer noenlunde skadefritt gjennom renseprosessen. Det betyr mindre dødelighet og mindre sårbarhet. Dersom dette er et konsept som viser seg å å ha så stor effekt som en påstår her så vil det være et gjennombrudd i forhold til å bekjempe lusa. Det er det ingen tvil om, sier Per Sandberg.

– Når vi har ambisjoner om en vekst på mellom 400 og 500 prosent innenfor havbruk så er det klart at vi har bruk for slike utviklingsprosjekt, sier fiskeriministeren..

Siste video/lyd

Mange geitebønder i landet vil ha den elektriske geiteklaven til Gjemnesbedrifta Nofence. Produksjonen pågår for fullt, men geiteklaven er enno ikkje godkjend. Gründerbedrifta treng beitesesongen 2017 for å gi Mattilsynet dokumentasjonen dei krev.
Dei fleste har meir enn nok med å SJÅ utfor kanten på den hundre meter høge Zakariasdammen i Tafjorden på Sunnmøre.
Men det finst folk som vil betale for å få seg ein luftig tur. Og frå neste veke av kan dei gjere akkurat dét...
Fiskesperra som skal redde den nasjonale lakseelva Driva, blir slakta av ekspertar på behandling av gyrosmitte. Miljødirektoratet er ansvarleg for prosjektet til seksti millionar kroner. Dei meiner det trengst berre små justeringar.