NRK Meny
Normal

Odd Eivind (47) er taxivikar etter han mista oljejobben

Odd Eivind Karlsvik syns han hadde vunnet i lotto da han fikk jobb i oljen for snart 20 år siden, men så stupte oljeprisen.

Odd Eivind Karlsvik

SJÅFØR: Odd Eivind Karlsvik syns det var uvirkelig å miste jobben i oljebransjen. Nå har han fått et vikariat som drosjesjårør i Kristiansund.

Foto: Anne-Mari Flatset / NRK

Nordmøringen har vært med på mange topper og bunner i oljebransjen siden han begynte for snart 20 år siden. Men han har aldri opplevd noe lignende som nå. Fra 2013 har over 15 000 jobber allerede forsvunnet. Oljeproduksjonen på norsk sokkel er redusert og kostnadene har økt kraftig. Også andre land sliter.

Ifølge en rapport fra bransjeorganisasjonen Norsk olje og gass kommer oppturen etter oljekrisen først i 2018, og fram til da skal 50 000 jobber bort.

Karlsvik forteller at det var grusomt å miste jobben. Han trodde aldri at det kom til å skje.

– Det var uvirkelig med det samme. Det er ganske uvanlig å bli oppsagt når man har vært der så lenge som jeg, forteller han.

Langt nede

Karlsvik starta ved et av Akers verksted i Kristiansund før han begynte å reise offshore. Da bestod jobben av å montere rør, stål og annet vedlikehold. Men i en alder av 47 år ble han tvunget til å se fremover. Han var lenge langt nede, men han mener det er viktig å komme seg videre.

Nedgang i oljebransjen

50.000 arbeidsplasser i oljebransjen vil forsvinne 2018, ifølge en ny rapport fra Norsk olje og gass.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

– Man kan ikke svartmale alt, for det kommer til å ordne seg, sier han optimistisk.

Og muligheten til å prøve noe helt annet kom. En kamerat av han driver med drosjer, og når en av de ansatte ble sjukemeldt, åpnet det seg en plass for Karlsvik. Nå har han kjørt drosje i en måneds tid, og trives.

– Folk er veldig hyggelige, men det er ikke dette jeg er vant til å gjøre. Jeg merker også at drosjene har mindre å gjøre. På siste bergensflyet var det bare ti mennesker om bord, så da sier det seg selv at det er dårligere tider, forteller han.

– Andre har det verre

Men han holder humøret oppe. Selv tror han det finnes mange andre som er i verre situasjoner enn han selv. Yngre kolleger av han med millioner i gjeld sliter.

– Jeg har heldigvis ikke like mye gjeld lenger, og enn så lenge kan jeg kjøre drosje.