NRK Meny
Normal

Nye arbeidsklær for ekstreme forhold

Arbeidstøyprodusenten Wenaas i Måndalen i Rauma har utviklet en ny generasjon arbeidstøy for arktiske forhold. Klærne skal tåle ekstrem kulde, vind og fuktighet.

Her blir de første klærne i den nye serien prøvd

Her blir de første klærne i den nye serien som tåler ekstreme forhold, prøvd på fabrikken i Måndalen.

Foto: Gunnar Sandvik / NRK

Denne uka kom de første pakkene med de nye arbeidsklærne fra Wenaas sin fabrikk i Polen. Nå skal logoen på, før de sendes videre til Finland for nye tester på elektrisitet, flammehemming og synlighet.

Har bestått harde tester

Produktutviklingssjef Kari Hjelden ved Wenaas forteller at arbeidsklærne skal tåle tøff bruk under ekstreme arbeidsforhold i 25–30 kuldegrader og beskytte mot flammer, strøm og eksplosjon. De nye klærne har bestått de hardeste prøvene hos SINTEF og Gore-Tex.

Kari Hjelden i Wenaas

Produktutviklingssjef Kari Hjelden ved Wenaas i Måndalen er godt fornøyd med testene så langt

Foto: Gunnar Sandvik / NRK

– De viser at med disse arbeidsklærne kan folk jobbe dobbelt så lenge ut i sprengkulda sammenliknet med vanlige arbeidsklær, sier Hjelden.

Helt ny serie

Arbeidsklærne merkes med Wenaas-logo

Arbeidsklærne merkes med Wenaas-logo på fabrikken i Måndalen.

Foto: Gunnar Sandvik / NRK

​I tillegg til å takle ekstremkulde, vind og fuktighet, er den nye serien også beregnet på el-bransjen enten det jobbes i en trafokiosk eller oppe i høyspentmaster. Klærne er antistatiske og skal kunne tåle elektriske utladninger og lysbuer fra for eksempel sikringsskap og mindrfe eksplosjoner i trafokiosker, sier Hjelden. Klærne har sterke intense farger og mye reflekser slik at arbeidsfolka blir synlige både i dagslys og mørke.