Ny teknologi for å fjerne lakselus

AUKRA (NRK): En splitter ny avlusningsflåte ble i dag døpt. Dette blir omtalt som den aller mest effektive metoden til å få vekk lakselusa.

Avlusningsflåte

Her avluses 400 tonn laks i timen.

Foto: Midt-Norsk Havbruk

Det er ikke hver dag en splitter ny avlusningsflåte skal døpes. Den høyteknologiske lekteren skal fjerne lakselus, og skaper også optimisme i lokalsamfunnet på Aukra.

Kjetil Våge

Ketil Våge er platearbeider på Vard Aukra.

Foto: Arild Pettersen / NRK

– Det betyr veldig mye. Det er en vridning inn på et nytt marked når det ikke går så bra i offshorenæringen. Dette betyr mer jobb, sier Kjetil Våge.

– Høy avlusningseffekt

Mer jobb vil de gjerne ha på Vard Aukra. Miljøvennlige og kjemikaliefrie flåter er noe som trengs. Flåten skal rett på jobb i Sandnessjøen. Ombord blir laksen sendt gjennom systemet i full fart.

Hans Gunnar Hansen

Hans Gunnar Hansen, verftsdirektør ved Vard Aukra, er fornøyd med den nye avlusningsflåten.

Foto: Arild Pettersen / NRK

– Den har en avlusningsfart på 400 tonn i timen. Og for dem som kjenner den mengden så er 400 tonn med laks veldig mye, den har en høy avlusningssikkerhet, sier Hans Gunnar Hansen som er verftsdirektør ved Vard Aukra.

Fulle av lovord

Både kjøpere og brukere er fulle av lovord om den nye lekteren.

Tore Dalseide

Reder Tore Dalseide er veldig fornøyd med det nye produktet.

Foto: Arild Pettersen / NRK

– Det er et fantastisk produkt. Det er det mest ultimate man kan få på det området det skal brukes på. Det er absolutt nyvinning og innovasjon, sier reder Tore Dalseide i Dalseide Shipping.