NRK Meny
Normal

- Et bygg bare Stalin kunne elske

Først sprengte de fuglefjellet, Ålesunds store attraksjon. Så satte de dette brutale monumentet over etterkrigstidens byggeskikk på tomten. I årtier har fasaden smuldret opp. I morgen presenteres prosjektet der Ålesund rådhus skal få ny fasade.

Rådhuset
Foto: Trond Vestre / NRK

Fra før bygget ble reist har det stått strid om Ålesund rådhus. Demonstranter protesterte heftig da både fuglefjellet og villaen på haugen skulle bort.

En av dem som ikke er nådig når han skal beskrive bygget er museumsformidler ved Ålesund muséum, Einar Gustafsson.

Einar Gustafsson foran Ålesund rådhus

- Bygget er så stygt at bare en mann som Stalin kan elske det, mener museumsformidler Einar Gusafsson.

Foto: Pål Bakke / NRK

- Bygget er så stygt at bare en mann som Stalin kan elske det, sier museumsformidler ved Aalesunds Museum, Einar Gustafsson.

Torsdag ettermiddag tok Einar Gustafsson kontakt med NRK Møre og Romsdal for å presisere at han uttaler seg som privatperson og ikke i kraft av stillingen som muséumsformidler ved Aalesunds muséum.

Fra sin arbeidsplass har han utsikt mot det gråbesje blikkfanget midt i jugendbyen. Gustafsson bruker sterke ord om arkitekten som tegnet bygget og sier han har "hatet" bygget siden det stod ferdig i 1979.

Ny rådhusfasade i glas ?

Får ikke se før det er bestemt

Fredag skal ordfører Bjørn Tømmerdal, varaordfører Geir Stenseth og kommunalsjef Ronny Frekhaug fatte det endelige vedtaket om hvordan den nye fasaden skal se ut.

Bjørn Tømmerdal foran Ålesund rådhus

-Vi skal jobbe langs ryddige prosesser sier ordfører Bjørn Tømmerdal.

Foto: Pål Bakke / NRK

Tre entreprenørselskap kjemper om jobben, men ordfører Bjørn Tømmerdal sier at skissene av det nye rådhuset ikke blir offentlig før de har bestemt hvilket alternativ de går for.

Det grøne hjørnet opna

- Sjokkert

Nå skal fasaden endres. Glass, speil eller fortsatt betong er alternativene. Men ingen får se alternativene før 3-manns gruppen har bestemt hvordan det skal se ut i framtiden.

Einar Gustafsson er sjokkert over prosessen. Han mener det må være bystyret som vedtar hva som skal skje og at de folkevalgte er tafatte som ikke griper inn.

- Det ble sagt når huset blereist at dette ikke kunne skjedd i dag. Men nå skjer det samme på nytt, sier Gustafsson.

Ordfører Bjørn Tømmerdal sier at avgjørelsen om fasaden er viktig, men avviser tanken om at det burde ha vært en åpen prosess.

- Det ikke har noe med at folk ikke skal få se alternativene før avgjørelsen blir tatt. Vi skal jobbe langs ryddige prosesser. Det er et aksjeselskap som sitter som eier av rådhuset og det er vi som som leder dette som har fått arbeidet, sier Tømmerdal.