Hopp til innhold

Ny metode skal holde kjøtt ferskt lenger

Nå kan det hende du får kjøpt ferskt lammekjøtt også etter jul. En ny metode fra Nortura vil gi ferskt kjøtt utenfor sesong i lengre perioder av året.

Reidun Halnes, ferskvarearbeider, Eurospar Moa

FERSKDISKEN: I ferskdisken på Eurospar er etterspørselen etter ferskt kjøtt stor, sier ferskvarearbeider Reidun Halnes. En ny metode fra Nortura kan hjelpe med å holde kjøtt ferskt lenger.

Foto: Lars Ivar Nordal / NRK

Reidun Halnes har jobbet i kjøttdisken på Eurospar Moa i 18 år. I grillsesongen merker hun at etterspørselen etter ferskt kjøtt er stor.

– Det går veldig mye på svin. I dag så har vi det travelt og vi vil ha fersk mat som vi kan lage til i full fart, sier Halnes.

Pakkedisk Eurospar Moa

KJØTTPAKKING: På Eurospar Moa pakkes det ferskt kjøtt til kunder. Mange spør etter lammekjøtt utenfor sesong.

Foto: Lars Ivar Nordal / NRK

Og nå kan det bli mer ferskt kjøtt i butikkene. En ny metode skal holde kjøtt ferskt 2-5 ganger lenger enn i dag.

Den skal ikke gå utover kvaliteten ifølge Kjell Raknes i Nortura.

– Vi tilsetter ingen tilsetninger på kjøttet. Det er rett og slett bruk av en kontroll på kjøling og produksjonsprosessen i slakteriene, som vi kombinerer med en unik pakketeknologi. Dette skal tilsammen bidra til den lengre holdbarheten, sier Raknes.

Kan redusere matsvinn

– For matprodusenter, handelen og forbrukere betyr det da at vi også vil kunne redusere matsvinn som følge av dette. Rett og slett fordi ferskvare er mer attraktivt enn frossen vare, sier Raknes.

Denne prosessen vil særlig ha noe å si for lammekjøtt, som i dag er sesongbasert på grunn av slakting om høsten.

LES OGSÅ:

I ferskvaredisken merker Reidun Halnes at det er mange som spør etter ferskt lammekjøtt, når det ikke er å få tak i.

– De tror kanskje sesongen er hele året, men det er det ikke. Det er fra høsten. Men det er jo klart at viss vi klarer å holde det ferskt lenge, så utsetter vi sesongen lenger.