NRK Meny
Normal

Ny kartportal gir muligheter

Fem kommuner på Sunnmøre har opprettet en felles kartportal på nett.
Ja vel, tenker du kanskje. Kart finnes det jo flust av der ute allerede.
Men dette tilbudet tilbyr langt mer enn bare kart.

Fem kommuner på Sunnmøre har opprettet en felles kartportal på nett.

Ålesund, Giske, Haram, Sandøy og Sula lanserer felles kartportal.

Nå kan du finne store mengder informasjon samlet fra flere kart og informasjonsbaser med noen få tastetrykk. Kart med arealplaner, flyfoto, biologisk mangfold, historiske kart, geologi. Rekken er lang og mulighetene mange.

Knut Helge Skare

PROSJEKTLEDER: Knut Helge Skare har ledet gruppen som siden 2012 har planlagt og opprettet portalen.

Foto: Pål Kristian Lindseth / NRK

Det er Ålesund, Giske, Haram, Sandøy og Sula som nå knyttes sammen i en ny karttjeneste. Det er allerede store menger informasjon samlet i denne tjenesten, men overingeniør i Ålesund kommune, Knut Helge Skare tror vi bare har sett starten.

– Jeg tror for det første at flere kommuner vil knytte seg til oss etter hvert og mulighetene i denne tjenesten er egentlig uendelige. Fra og med i dag kan du kan du følge byggesaker tett og finne annen informasjon som du til nå ville brukt lang tid på å finne.

Lett tilgjengelig

Overingeniør i Ålesund kommune, Knut Helge Skare har demonstrert tjenesten for fagfolk i alle fem kommunene. Denne tjenesten vil nemlig også være nytting i saksbehandling av byggesaker.

– Dette vil lette arbeidet i flere av kommunenes avdelinger og det er særlig gunstig at vi nå lett kan dele og samle informasjon om byggesaker på denne måten, hevder Skare.

Knut Helge Skare

KART: Med et tastetrykk finner overingeniør Knut Helge Skare frem informasjonen i geoinnsyn-tjenesten

Foto: Pål Kristian Lindseth / NRK

Denne portalen gir publikum mange muligheter. Nå kan du med noen tastetrykk på pc, nettbrett eller mobil, finne massevis av informasjon rett fra sofaen.

Saksbehandlerversjon:

Her finner du en full versjon av programverktøyet. Dette er det samme verktøyet som kommunens ingeniører selv bruker. Her finner du mengder av informasjon fra flere registre. Personlig innlogging gir deg full tilgang. Dette fungerer optimalt på PC og Mac, ikke på mobil og nettbrett.

Publikumsversjon:

Geoinnsikt: Dette er en lettere modell av programmet, og beregnet på brukere med nettbrett og smarttelefon. Enklere funksjoner, men fortsatt er mulighetene svært mange i kartene. Personlig pålogging gir deg full tilgang

I portalen kan du finne og skrive ut nabolister, hente informasjon om egen og andres eiendommer, og her finnes all tilgjengelig informasjon og byggekrav. Heftelser, veiretter og andre begrensninger som er viktig for kjøper. I tillegg kan du for første gang følge saksgang fra dokument til dokument i en byggesak, uten å be om innsyn og i saken kan du levere innspill du matte ha. Alle innspill blir kontrollert og lagt inn i saken.

Noe av denne informasjonen er kun åpen for den som logger seg på via godkjente ID-løsninger. Det er også lagt inn noen begrensninger på antall søk i portalen for å begrense unødvendig bruk av tjenesten.

Arbeidsgruppen bak kartportalen

PLANLEGGERE: Fv. Tom Rian, Ålesund kommune, Knut Helge Skare, Ålesund kommune, Dagny Rødland, Giske kommune, Kjetil Grytten, Haram kommune, Tor Even Pedersen, Sula kommune og Kim André Breivik, Sandøy kommune

Foto: Pål Kristian Lindseth / NRK

En arbeidsgruppe med ingeniører fra alle de fem kommunene har siden 2012 planlagt portalen. Det har vært et omfattende arbeid, forteller prosjektleder Knut Helge Skare..

– Vi har brukt lang tid på å velge ut relevant informasjon og kanskje mest tid på å knytte flere ulike systemer sammen til en portal. Vi ser at mulighetene i denne tjenesten er mange, og det vil trolig legges til flere tjenester i fremtiden, sier prosjektleder Knut Helge Skare.